‘NE ZNAMO ŠTO IM JE‘

Podivljali makakiji siju teror po Japanu, ozlijedili 42 ljudi: Provaljuju u stanove, napadaju djecu, grebu ih i grizu...

Žrtve makakija zadobile su ogrebotine, ugrize na nogama, rukama, vratu, trbuhu... Isprva su napadali žene i djecu, sad više ne biraju

ilustrativna fotografija makakija

 Brandon Fike/Alamy/Alamy/Profimedia/Brandon Fike/Alamy/Alamy/Profimedia

Japanska policija pištoljima za omamljivanje pokušat će zaustaviti val napada divljih majmuna na stanovništvo. Posljednjih tjedana čak 42 osobe ozlijeđene su u gradu Yamaguchiju, a među žrtvama ovoga bizarnoga terora su i djeca te stariji građani.

A za sve su krivi - japanski makakiji, piše BBC. Iako su spomenuti majmuni uobičajena pojava u mnogim dijelovima Japana, ovakvi incidenti itekako su neuobičajeni.

- Rijetkost je vidjeti ovoliko napada u kratkom vremenskom razdoblju. U početku su im mete bili samo djeca i žene, ali nedavno su napali i starije ljude te odrasle muškarce - rekao je jedan gradski dužnosnik.

Pokušaji hvatanja životinja zamkama završili su bez uspjeha, a ni policijske patrole, koje su uvedene početkom srpnja kad je zabilježen prvi napad, nisu bile učinkovite.

Gradske vlasti u ovom trenutku nisu sigurne jesu li napadi djelo "jednog pokvarenog majmuna" ili više njih. Žrtve makakija zadobile su ogrebotine, ugrize na nogama, rukama, vratu, trbuhu...

Jedna četverogodišnja djevojčica ogrebana je kad je makaki provalio u stan, dok je u drugom slučaju majmun banuo u dječji vrtić. Neki stanovnici požalili su se kako im životinje upadaju u domove kroz klizna vrata ili otvorene prozore.

- Čuo sam plač iz prizemlja, pa sam požurio vidjeti što se događa. Imao sam što i vidjeti - majmuna zgrbljenoga nad mojim djetetom! - ispričao je jedan otac za japanske medije.

Makakiji su nekad bili ranjiva vrsta, no broj im se nedavno povećao. Sad su na popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode kao vrsta od "najmanje zabrinutosti". No istraživanje Sveučilišta Yamagata navodi kako je njihov oporavak izazvao ozbiljne sukobe između ljudi i makakija.

- Za to je najviše krivo smanjenje udaljenosti između čovjeka i majmuna. Promijenjeni kulturološki stavovi prema makakijima, kao i promjene u ljudskom ponašanju te drugačije šumsko okruženje vjerojatni su razlozi za sve više napada - zaključuje se u studiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:55