LJULJANJE TRŽIŠTA

Pad Evergrandea ruši Wall Street: Investitori očekuju da Kina spasi tvrtku dužnu 300 milijardi dolara

Globalni financijski sektor pod prijetnjom zbog sloma nekretninskog giganta iz Kine
Stadion u izgradnji Guangzhou Evergrande 
 Str/AFP

Zabrinutost zbog širenja problema s kineskog tržišta nekretnina prekinula je zatišje koje je vladalo na financijskim tržištima kad je riječ o burzovnim indeksima te je S&P 500 s padom od 1,7 posto doživio najgori dan od svibnja. U jednom je trenutku pad bio i 2,9 posto, izvijestio je u ponedjeljak navečer The Wall Street Journal. U padu su bili i Dow Jones, za 1,78, te Nasdaq, za 2,19 posto. Cijene dionica pale su u svih 11 najvažnijih sektora S&P-a, a najviše u onima koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu kao što je energetski.

Među najvećim su gubitnicama bile i dionice tehnoloških divova Microsofta, Alphabeta, Amazon.com, Applea, Facebooka i Tesle. Iza straha ulagača stoji kineska nekretninska kompanija Evergrande koja je pritisnuta dugom od 300 milijardi dolara te se našla u problemima s likvidnošću i zbog pada prodaje. To je pritisnulo i druge dionice u kineskom nekretninskom sektoru, a ulagači se plaše prelijevanja financijskih problema. Burza u Hong Kongu u utorak se donekle stabilizirala. One na kineskom kontinentu nisu radile zbog praznika.

Blaga korekcija

Reuters prenosi da je u utorak dionica Evergrandea pojeftinila daljnjih tri posto, no cijeli nekretninski sektor malo se oporavio jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti priskočiti u pomoć ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor. "Uvijek može doći do oštre rasprodaje kada nešto uhvati tržište na krivoj nozi, ali ne znate koji to razlog može biti. Mislim da je ovo posljedica vijesti iz Kine i mislim da nije osobito iznenađenje, s obzirom na to koliko je optimizma bilo na tržištu", izjavio je Sameer Samana, strateg u Wells Fargo Investment Instituteu.

I na europskim su burzama u utorak cijene dionica djelomice nadoknadile gubitke, no trguje se oprezno jer se ulagači plaše da će središnje banke ovaj tjedan početi najavljivati smanjenje monetarnih poticaja. A ni pritisak Evergrandea nije prestao. Budućnosnice (futures) američkih dionica u utorak su porasle signalizirajući da su tržišta oporavljena, ali zabrinutost se i dalje osjeća u zraku.

"Evergrande nije izolirani incident", istaknuo je Dave Wang, menadžer u Nuvest Capitalu u Singapuru. "Postoji i bit će još nekretninskih tvrtki koje će se približiti bankrotu. Uzevši u obzir visok doprinos sektora ekonomiji, tržišta određuju cijene prema mogućem utjecaju zaraze", rekao je za WSJ.

Razina utjecaja problema kineskog giganta lijepo se očituje u Japanu gdje su za 6,1 posto pale dionice tvrtke Toto koja proizvodi zahode. Ukupni je pad od četvrtka 14,8 posto jer se ulagači boje da Evergrande krajem ovog tjedna neće moći ispuniti financijske obveze prema poslovnom partneru.

Problemi za manje banke

Analitičari, kako prenosi Reuters, smatraju da Evergrande ipak neće biti "Lehman trenutak" (15. rujna bila je 13. godišnjica propasti investicijske banke Lehman Brothers, kojom je počela globalna financijska kriza) za Kinu. Ali, neupitno je da bi krah tvrtke izazvao probleme na azijskim i globalnim tržištima, a na kineskim možda i sustavne.

Fitch Ratings je 7. rujna srušio rejting Evergrandea za jednu razinu, a tjedan dana poslije objavio da bi "brojni sektori mogli biti izloženi povećanom kreditnom riziku ako kineski investitor Evergrande ne izvrši obveze. Vjerujemo da bi neispunjenje obveza pojačalo kreditnu polarizaciju među građevinarima i moglo bi dovesti do problema u nekim manjim bankama, iako vjerujemo da bi se ukupnim utjecajem na bankarski sektor moglo upravljati".

Evergrande sutra mora platiti 83,5 milijuna dolara kamata na obveznicu koja izlazi u ožujku 2022., a 29. rujna još 47,5 milijuna na vrijednosne papire s istekom u ožujku 2024. godine. Obje bi obveznice bile neispunjene ako Evergrande ne podmiri kamatu u roku od 30 dana od predviđenih datuma plaćanja, a to bi bio signal da tvrtka ne može podmirivati obveze. Sve su oči uprte u kinesku vladu koja je neočekivano tiha.

Neispunjena poruka

"Mislim da će kapital tvrtke biti izbrisan i kineska će je vlada razbiti", rekao je za Reuters Andrew Left, osnivač američkog Citron Research i jedan od najpoznatijih prodavača terminskih ugovora. Dodao je kako ne misli da će to biti kap koja će razliti čašu globalne ekonomije.

Drugi izvori navode da bi vlada mogla uskočiti s financijskom pomoći nakon koje bi, slažu se s Leftom, uslijedila rasprodaja Evergrandea. Jer, za vladu u Pekingu bi neuredan slom tvrtke predstavljao politički problem u trenutku kada provodi regulatorne reforme s ciljem stavljanja pod kontrolu internetskih giganata i njihovih financijskih tvrtki. Zbog toga ne očekuju ni spašavanje tvrtke. I zato se očekuje upravljani krah koji će izazvati pad cijena obveznica i gubitke za ulagače, ali ne takve da izazovu dubinski, trajni globalni problem.

Tako će vjerojatno ostati neispunjena poruka iz pisma Hui Ka Yana, čelnika Evergrandea, koji je prije nekoliko dana pisao zaposlenicima kako je uvjeren da će kompanija izaći iz najtamnijeg trenutka te provesti obećane projekte. To nije isključeno, ali vjerojatno bez njega, a i bez Evergrandea kakav sada postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09