REPORT GOJKA DRLJAČE

Ova zemlja uvodi bitcoin kao službenu valutu: Hoće li zato postati novo novčarsko središte svijeta?

El Salvador to čini kako bi zaštitio devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima
Prizor iz Salvadora
 Vespasian/Alamy/Profimedia

El Salvador, relativno mala zemlja središnje Amerike s 6,42 milijuna stanovnika, postat će prva država koja će uvesti bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja. Dok u El Salvadoru računaju kako bi zahvaljujući tome mogli postati jedno od novih novčarskih središta svijeta, nakon još jednog lošeg tjedna za tu kriptovalutu analitičari Bloomberga predviđaju kako se bitcoin „opasno približava“ razini cijene od 30.000 dolara te bi mogao prijeći u zonu 20.000 te ne isključuju njegov daljnji pad od 40 posto.

Bitcoin ponajviše gubi na vrijednosti zbog najava regulatornih akcija nacionalnih vlada na tržištu kriptovaluta, pa je zanimljivo kako je El Salvador odlučio krenuti u suprotnom smjeru. Čine to zapravo kako bi štitili devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima.

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele potvrdio je kako je u zemlji već otvoren ured projekta TRON koji će omogućiti da bitcoin postane regularna valuta u optjecaju. TRON je projekt specijaliziran za blokchain tehnologiju kojeg vodi mladić kineskog porijekla Justin Sun, inače tehnološki ekspert.

Načelno TRON projekt traži nove tehnološke opcije kako decentralizirane mreže promovirati u svim segmentima društva. U uvođenju bitcoina u El Salvadoru, prema izjavama predsjednika Bukelea, sudjelovat će i kompanija Blockstream, svjetski lideri u blokchain tehnologiji koja stoji iza bitcoina. Ideja je stvoriti infrastrukturu satelita koja će omogućiti konekciju bitcoin sustavima iz ruralnih područja El Salvadora, koja značajnim dijelom nemaju direktni pristup internetu.

Procjenu kako bi El Salvador mogao postati jedno od novih monetarnih središta svijeta zahvaljujući uvođenju bitcoina kao službene valute dao je ugledni magazin Forbes. U svakom slučaju El Salvador će sigurno postati prva zemlja koja je uvela bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja.

Radi se o zemlji s velikom emigracijom. Procjenjuje se kako iz Sjedinjenih Država svake godine dolazi oko 6 milijardi doznaka koje šalje oko 2 milijuna iseljenika. Te doznake iz Sjedinjenih Država dolaze do žitelja El Salvadora preko više financijskih posrednika uz naknade od po 20 posto. Kako kod kriptovaluta nema naknada za transakcije, računica salvadorskih iseljenika i njihove rodbine koja prima doznake potpuno je jasna.

Nejasno je zbog čega ne strahuju od izrazito visoke volatilnosti bitcoina. Što ako u nekoliko dana siromašni stanovnik nekog zabačenog sela u El Salvadoru primi značajnu deviznu doznaku od svog rođaka koji živi u Sjedinjenim Državama, ali se ta vrijednost u bitcoinima prepolovi u samo nekoliko dana, što je na tržištu kriptovaluta sasvim realan scenarij?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:13