TIJESNA UTRKA?

Otvorena biračka mjesta na izborima za parlament u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

Otvoreno je pitanje hoće li dosadašnja demokršćansko-liberalna koalicija sakupiti dovoljno glasova za ostanak na vlasti.

Izbori u Njemačkoj/Ilustracija

 U. J. Alexander/Alamy/Alamy/Profimedia

Biračka mjesta na izborima za parlament najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije otvorena su u nedjelju od 8 sati ujutro i očekuje se tijesna utrka između konzervativaca koji su na vlasti u toj pokrajini i Socijaldemokratske stranke (SPD).

Bira se 18. saziv parlamenta, a otvoreno je pitanje hoće li dosadašnja demokršćansko-liberalna koalicija sakupiti dovoljno glasova za ostanak na vlasti.

Izbori za parlament u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ne nazivaju se bez razloga i „malim saveznim izborima“. Ova usporedba i ne čudi ako se uzme u obzir da se radi o najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini s preko 18 milijuna stanovnika i preko 13 milijuna birača.

Posljednjih pet godina na vlasti je CDU u koaliciji s Liberalno-demokratskom strankom (FDP), a CDU naravno tu poziciju želi i zadržati. No to, barem po posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, neće biti tako lako.

Glavna borba u predizbornoj kampanji posljednjih se tjedana vodila između glavnih kandidata CDU-a i SPD-a. Hendrik Wuest, trenutni demokršćanski premijer u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji te njegov izazivač, socijaldemokrat Thomas Kutschaty, tijekom kampanje istaknuli su se prije svega svojim opreznim istupima.

Ankete pokazuju da SPD, predvođen Thomasom Kutschatyjem, predstavlja ozbiljan izazov za vladu Hendrika Wuesta.

Wuest će glasati u Rhedeu, a Kutschaty u svom rodnom gradu Essenu. Blijedi kandidati

Oba kandidata su relativno nepoznata: Wuest je na mjesto premijera došao kada je dotadašnji premijer Armin Laschet prošle godine krenuo u (neuspješnu) borbu za kancelarsku poziciju. Kutschaty se na mjestu glavnog kandidata socijaldemokrata profilirao tek prošle godine.

Prve prognoze očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta u 18 sati navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:59