‘POBIJEDIT ĆEMO‘

Otkriven identitet žene s Putinovom slikom koja je naprasno prekinula pressicu Le Pen, doslovce su je odvukli

Poručujem izbornim apstinentima: dođite i glasajte. Ako će narod glasati, narod će i pobijediti, rekla je Le Pen

Pauline Rapilly Ferniot

 Federico Pestellini/Panoramic/Bestimage/Profimedia

Došlo je vrijeme da se Francuskom vlada drugačije, poručila je krajnje desna predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen na predizbornom skupu u četvrtak, uz česte prekide oduševljene gomile koja je skandirala: "Pobijedit ćemo".

Samo deset dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora ankete pokazuju da trenutni predsjednik Emmanuel Macron ima neznatnu prednost ispred Le Pen.

Pobjednik je neizvjestan, a okupljenih nekoliko tisuća pristaša Marine Le Pen u južnom gradu Avignonu samouvjereno su uzvikivali: "Predsjednica Marine" i mahali francuskim zastavama.

"Predlažemo istinski alternativni projekt", kazala je Le Pen.

"Na ovim se izborima elita bori protiv naroda", dodala je, apeliravši na građane da joj pomognu kako bi se borila protiv "istrošenog sustava".

"Poručujem izbornim apstinentima: dođite i glasajte. Ako će narod glasati, narod će i pobijediti", poručila je Le Pen.

Le Pen, koja je također bila kandidatkinja na dvama prethodnim predsjedničkim izborima, popularnija je nego ikad, nakon što je uspješno ublažila svoj imidž i svoju kampanju usmjerila na rastuće životne troškove.

Nije odustala od temelja svoje anti-imigrantske i euroskeptične platforme, ali joj to na ovim izborima nije u fokusu.

Uoči njezina govora, Brigitte Bertrand koja je došla na skup rekla je da glasa za Le Pen po treći put i da je entuzijastičnija po tom pitanju nego ikad.

“Sviđa mi se njezina politika”, rekla je.

Le Pen je jako popularna u dijelovima južne Francuske, ali ima i dosta protivnika.

U povijesnom gradu Avignonu, koji je bio papinsko sjedište u 14. stoljeću, umirovljenica Paulette Chareyle nije sudjelovala na spomenutom skupu.

image

Incident na pressice Marine Le Pen

Federico Pestellini/Panoramic/Bestimage/Profimedia

"Ne volim njene ideje. Neću za nju glasati", kazala je Chareyle, dodavši kako smatra da je ublaženi imidž Marine Le Pen "manipulacija za nametanje vrlo tvrde krajnje desnice".

Dan ranije, press konferencija Marine Le Pen naprasno je prekinuta nakon što je jedna prosvjednica bačena na tlo jer je u rukama držala fotografiju koja prikazuje Le Pen i Vladimira Putina uokvirene srcem. Snimke incidenta prikazuju Pauline Rapilly Ferniot, vijećnicu pariške četvrti Boulogne-Billancourt kako podiže transparent, a osiguranje ju je potom bacilo na pod i doslovce odvuklo iz prostorije.

Pauline Rapilly Ferniot pripadnica je Ibiza Colllective, ljevičarske skupine koja je oformljena kada je ministar obrazovanja uhvaćen kako odmara na Balearima nakon što su se zatvorile škole zbog pandemije.

image

Pauline Rapilly Ferniot

Federico Pestellini/Panoramic/Bestimage/Profimedia

- Htjeli smo apostrofirati činjenicu da će diplomacija Marine Le Pen ići rame uz rame s diktatorima. Ne smijemo zaboraviti da je ona bila Putinov partner dugo vremena- objasnila je ona razloge svog prosvjeda.

Dodala je da je poanta Ibiza Collectiva naglasiti neke teme o kojima se ne govori dovoljno.

Pro-europski EU centrist Macron stoga se mora boriti sa više nego izazovnim zahtjevima kako bi ostao na vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:08