NAPETO NA ISTOKU

Otkazano povlačenje ruskih trupa iz Bjelorusije: ‘Ostajemo do daljnjega!‘ Misteriozne oznake osvanule na ruskim tenkovima

NATO kaže da Rusija ima do 30.000 vojnika u Bjelorusiji i da bi ih mogla upotrijebiti kao dio invazijskih snaga za napad na Ukrajinu

Ruski tenkovi

 AFP

Dva civila ubijena su nakon što je selo granatirala ukrajinska vojska, objavili su u nedjelju proruski separatisti, a bjeloruski ministar obrane objavio je da se vojne vježbe Rusije i Bjelorusije, koje su trebale završiti u nedjelju, nastavljaju.

Incident se dogodio u selu blizu Luganska, kazao je glasnogovornik separatista za rusku novinsku agenciju Interfax. Tijela su izvučena iz ruševina u podne. Separatisti kažu da je za napad odgovorna ukrajinska vojska te da je uništeno pet stambenih zgrada. Dpa navodi da nije mogla verificirati navedene tvrdnje.

Reuters je pak objavio, pozivajući se na izjavu očevica, da su se u nedjelju u središtu Donjecka čuli zvuci više eksplozija. Vlasti su razglasom zamolile građane za oprez, a za sada nije jasan uzrok eksplozije.

Istovremeno, bjeloruski ministar obrane Viktor Hrenin je objavio da 30-ak tisuća ruskih vojnika u Bjelorusiji ostaju do daljnjega, a pojasnio je da je takva odluka donesena "u vezi s povećanjem vojnih aktivnosti u blizini vanjskih granica" Rusije i Bjelorusije i zbog rastuće napetosti u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini. Ovakva odluka nije iznenađenje, budući da je najavljivana već prije nekoliko dana, o čemu smo pisali.

NATO kaže da Rusija ima do 30.000 vojnika u Bjelorusiji i da bi ih mogla upotrijebiti kao dio invazijskih snaga za napad na Ukrajinu, iako Moskva poriče bilo kakvu takvu namjeru.

Ruski diplomat u UN-u rekao je da nitko ne bi trebao govoriti Rusiji gdje i kada treba provesti vojne vježbe, dodajući da se ne može vjerovati procjenama američkih i britanskih obavještajnih službi, navodeći pogreške napravljene prije rata u Iraku.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je za BBC da Vladimir Putin možda ne razmišlja razumno pa prijetnja sankcijama možda neće biti dovoljna da odvrati rusku invaziju na Ukrajinu.

Sankcije "možda neće biti dovoljne da odvrate iracionalnog aktera i u ovom trenutku moramo prihvatiti da Vladimir Putin možda nelogično razmišlja o tome i ne vidi katastrofu koja je pred nama", rekao je Johnson za BBC.

Granatiranje preko crte koja dijeli vladine snage i separatiste naglo se povećalo prošlog tjedna, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijom.

Ukrajinska vojska je u priopćenju navela da se njezine snage pridržavaju sporazuma o prekidu vatre i "otvore vatru isključivo kada djelovanje ruskih okupacijskih snaga predstavlja prijetnju životu i zdravlju ukrajinskih vojnika i civila".

Bjeloruska oporba osuđuje zadržavanje ruskih trupa u Bjelorusiji

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska osudila je u nedjelju zadržavanje ruskih trupa u Bjelorusiji zbog vojnih vježbi, smatrajući tu odluku prijetnjom suverenitetu zemlje.

"Prisutnost ruskih vojnika na našem teritoriju krši Ustav ove zemlje, kao i međunarodno pravo te ugrožava sigurnost Bjelorusije i cijele regije", rekla je Tihanovska koja živi u egzilu EU-u.

U njezinu priopćenju stoji da bi Bjelorusija mogla "biti uvučena u tuđi rat i pretvorena u zemlju agresora". Optužila je bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je "potporu Kremlja platio suverenitetom" vlastite zemlje.

"Zahtijevamo hitno povlačenje ruskih trupa s našeg teritorija", rekla je Tihanovska, zahtijevajući da se ovaj problem iznese pred Vijećem sigurnosti UN-a i da se uvedu nove sankcije Minsku.

Blizak saveznik Moskve u krizi sa Zapadom, Bjelorusija je najavila da će ruske trupe, koje se od 10. veljače nalaze na njezinu teritoriju zbog vojnih manevara (koji bi trebali završiti u nedjelju), ostati ondje zbog drugih sličnih vježbi.

Minsk je, kao i Moskva ranije uvjeravao javnost da će se 30.000 vojnika prisutnih u Bjelorusiji vratiti u svoje vojarne odmah po završetku vojnih vježbi započetih u veljači.

Bjelorusija svoju odluku opravdava izbijanjem nasilja u susjednoj Ukrajini između snaga Kijeva i proruskih separatista koje podupire Moskva.

Unatoč najavama o povlačenju, Rusija je optužena za gomilanje oko 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama zbog invazije na Ukrajinu.

Washington uvjerava javnost da Moskva traži povod za rat te da bi nasilje na istoku moglo poslužiti kao izlika. (Hina)

Misteriozne oznake na ruskim tenkovima

Jedan detalj na ruskih tenkovima i ostaloj vojnoj opremi u pograničnom području s Ukrajinom iznenadio je analitičare i potaknuo rasprave o značenju slova "Z" ispisanom bijelom bojom na borbenim vozilima.

Snimke iz pograničnog područja prikazuju mnoštvo oklopnih vozila s oznakom "Z", uključujući i konvoj u Šebekinu, samo osam kilometara od granice, piše Telegraph.

- Čini se da ruske snage blizu granice označavaju vozila slovom "Z" kako bi identificirali različite vojne jedinice ili ešalone, napisao je na Twitteru Rob Lee, vojni analitičar pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

Što bi "Z" moglo značiti, zasad je posve nejasno. Bilo je nekih nagađanja da bi oznaka trebala služiti za sprečavanje prijateljske vatre u slučaju ruske invazije. Po drugoj teoriji, sva vozila označena slobom "Z" dio su određene skupine čiji je cilj zasad nepoznat.

Neki su nervozno i pomalo bizarno komentirali da je riječ o "Zorro odredu".

- Objavljene su mnoge video snimke ruskih vojnih vozila s oznakama "Z". Naša je procjena da su to samo identifikacijske oznake 'Prijatelj ili neprijatelj" koji su vojske koristile tijekom rata, napisali su na Twitter profilu Ukraine War Report, koji prati nagomilavanje ruskih trupa.

- Zadnjih dana vidio sam puno snimki koje prikazuju ruske snage u kampovima kako se skrivaju u šumama u ruskoj Belgorodskoj oblasti. Mislim da Rusi rade dobar posao u kontekstu operativne sigurnosti, napisao je Konrad Muzyka iz Rochan Consultinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:55