SLUČAJ BLACKWATER

Otac 9-godišnjaka čije je ubojice Trump pomilovao: ‘Ovom odlukom mi je opet uništio život‘

Otac devetogodišnjeg dječaka koji je smrtno stradao u pucnjavi u Bagdadu 2007. ne može se pomiriti s odlukom američkog predsjednika
Bagdad
 Ilustracija/AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Profimedia

Ujedinjeni narodi (UN) oštro su kritizirali odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o pomilovanju četvorice bivših pripadnika privatne vojne kompanije Blackwater, koji su završili u zatvoru zbog ubojstva 14 iračkih civila.

Podsjetimo, dok su čuvali američki diplomatski konvoj, Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty i Dustin Heard otvorili su vatru na bagdadskom Trgu Nisoor 2007. godine.

Ured UN-a za ljudska prava upozorio je da bi ova pomilovanja mogla poslužiti kao ohrabrenje drugima za počinjenje sličnih zločina.

Mohammed Kinani, otac devetogodišnjeg dječaka koji je smrtno stradao u spomenutoj pucnjavi, rekao je kako mu je "Trump ponovno uništio život".

- Tužan sam. Ovakva odluka je sramotna. Prije sam vjerovao da nitko nije iznad zakona, ali to se očito ne odnosi na predsjednika Trumpa.

Moj sin Ali danas bi imao 22 godine... Osjećam se kao da je umro danas, kao da opet proživljavam tu 2007. Jer danas sam opet ostao bez sina. Zašto se ovo dogodilo, kako se ovo dogodilo?

Izgubljen sam, ne znam što mi je činiti - rekao je za BBC ogorčeni otac ubijenog Alija, koji je bio najmlađa žrtva pucnjave u Bagdadu 2007.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:11