PROGNOZE

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj: oporavak velikih gospodarstva blago usporava

Kina može očekivati "stabilan rast" industrije, a brojne zemlje Europske unije, Velika Britanija, Japan i SAD "umjereniji tempo rasta
 Adrian Dennis/AFP

Oporavak velikih gospodarstava od pandemije blago usporava, izvijestila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši da covid 19 i dalje stvara neizvjesnost i produbljuje razlike zbog neujednačnog pristupa cjepivu.

Kina može očekivati "stabilan rast" industrije, a brojne zemlje Europske unije, Velika Britanija, Japan i SAD "umjereniji tempo rasta" gospodarstva u cjelini, ali iznad dugoročnog trenda, prognozira OECD.

Izgledi za gospodarski rast u Indiji stabilni su dok bi u Francuskoj i Brazilu aktivnosti trebale rasti "slabije od trenda" odnosno njihov bi tempo trebao usporiti.

OECD-ove prognoze temelje se na pokazatelju koji bi trebao anticipirati moguće točke zaokreeta u ekonomskoj aktivnosti u odnosu na trend.

U svibnju organizacija je procijenila da bi svjetsko gospodarstvo ove godine trebalo porasti gotovo šest posto, iako će rast vjerojatno biti "neravnomjeran", budući da će se veće i bogatije zemlje oporavljati brže od siromašnijih zahvaljujući cijepljenju građana i ukidanju ograničenja.

"Neujednačen" oporavak očekuje i Svjetska banka, prognoziravši da će svjetski BDP ove godine porasti 5,6 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je pak prije dva tjedna da u ovoj godini očekuje 6-postotni rast svjetskog gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:19