NEUSPJEH

Nvidia i ARM: Kako su regulatori uspjeli srušiti tehnološko spajanje stoljeća

Američka Nvidia je od japanskog SoftBanka planirala kupiti tvrtku ARM, Ideji su se usprotivili od Kine do Amerike

Jensen Huang

 Mandel Ngan/Afp/Profimedia

Planirano tehnološko preuzimanje stoljeća - prodaja britanskog dizajnera čipova ARM-a američkom proizvođaču grafičkih kartica i specijaliziranih čipova Nvidiji - neslavno je propalo, zbog masovnog otpora regulatora diljem svijeta, od SAD-a do Kine.

Nvidia je plan kupnje najavila još u rujnu 2020. godine. Američka tvrtka ponudila je vlasniku ARM-a, japanskom holding konglomeratu SoftBank, uvjete prodaje u sklopu kojih bi bile izmijenjene i dionice, zbog čega bi ukupna vrijednost transakcije bila između 40 i 80 milijardi dolara, ovisno o tržišnoj vrijednosti Nvidije u trenutku kupnje.

No već je sam plan izazvao veliku uznemirenost tržišnih regulatora diljem svijeta. Nvidia je vodeća tvrtka za proizvodnju čipova za grafičke kartice, te specijaliziranih čipova za strojno učenje i umjetnu inteligenciju, a ARM je vlasnik intelektualnih prava za niz procesora izrađenih prema tehnološkim specifikacijama tvrtke, koji se koriste u gotovo svim mobitelima na svijetu, a odnedavno pokreću i najmodernije Appleove laptope i stolna računala.

Pritom ARM uopće ne proizvodi procesore, već se samo bavi dizajnom njihove arhitekture, koju potom licencira proizvođačima. ARM-ove Cortex jezgre sveprisutne su u modernoj industriji pametnih telefona, a Apple je u lipnju 2020. godine najavio kako će sve svoje buduće proizvode temeljiti na "Apple silicon" procesorima, koji se redom temelje na ARM-ovoj arhitekturi.

SoftBank je ARM kupio 2016. za 32 milijarde dolara, a prvotni plan bio je pripremiti tvrtku za izlazak na burzu javnom ponudom dionica. No, kako je pandemija koronavirusa zakomplicirala te planove, u priču je ušla Nvidia, koja je iskazala interes za preuzimanje.

Logika iza spajanja

Iako su njihovi proizvodi potpuno različiti, ideja spajanja dvije tvrtke ozbiljno je zabrinula i industrijske insajdere i državne regulatore, pri čemu su sve države bile zabrinute zbog mogućeg utjecaja na svoje tržište. Kineski državni tabloid Global Times objavio je urednički komentar u kojem se planirano spajanje prozvalo uznemirujućim. "Ako ARM padne u američke ruke, kineske tehnološke tvrtke sigurno će biti u nepovoljnijem položaju na tržištu", tvrdili su. No, plan spajanja zabrinuo je i američke regulatore.

Savezna trgovinska komisija (FTC) pokrenula je tužbu u prosincu prošle godine, kojom je pokušala zaustaviti prodaju, tvrdeći kako bi spajanje oslabilo konkurenciju i stvorilo tvrtku s previše nadzora nad tehnologijom i dizajnom čipova. Istragu o mogućem narušavanju tržišne utakmice prošle je godine započela i Europska komisija, a prodaji se suprotstavio i britanski regulator.

Motori i gume

Čelnik SoftBanka Masayoshi Son u utorak je i službeno potvrdio da se od spajanja odustaje, zbog regulatornih pritisaka. Masayoshi je istaknuo kako smatra da pritisci nisu bili opravdani, te da se radi o prvom slučaju u povijesti antimonopolskih pritužbi u kojem su se našle dvije toliko različite tvrtke. Razočarani Masayoshi usporedio je Nvidiju i ARM s proizvođačima automobilskih motora i automobilskih guma, te izrazio čuđenje kako bi itko mogao smatrati da bi takvo spajanje narušilo tržišnu utakmicu. "Zašto su morali blokirati transakciju", glasno je pitao.

Kako bi se prodaja ostvarila, tvrtke su morale dobiti zeleno svjetlo od Ujedinjene Kraljevine, Europske unije, Sjedinjenih Država i Kine, što se u konačnici pokazalo nemogućim. Masayoshi je ipak vijest pokušao okrenuti u pozitivnom smjeru, naglasivši kako se sada SoftBank ponovno okreće prvotnom planu, koji je bio ponuditi tvrtkine dionice na burzi. Tvrtka će po novom-starom planu biti ponuđena do 2023. godine, najvjerojatnije na nekoj burzi u Sjedinjenim Državama, vjerojatno na Nasdaqu. Vijest o raskidanju transakcije posebno je težak udarac za SoftBank, čije se brojne tvrtke proteklih mjeseci nalaze pod sve većim pritiskom, te je Masayoshi računao na barem jedan veliki uspjeh koji bi pomogao povratiti povjerenje investitora.

Nvidia će ostati bez kapare od 1,25 milijardi dolara

Propast prodaje poslovni je i financijski udarac i za američku Nvidiju. Čelnik tvrtke Jensen Huang zamišljao je kako će preuzimanje ARM-a predstavljati novi vjetar u leđa njegovoj tvrtki, koja je prošle godine pretekla Intel prema tržišnoj vrijednosti. Nvidia je SoftBanku uplatila polog od 1,25 milijardi dolara, koji neće dobiti natrag, a neće profitirati ni na prelasku Applea na ARM-ovu platformu. Huang je ipak istaknuo kako će tvrtka i dalje koristiti ARM-ovu tehnologiju u svojim proizvodima kroz licence tvrtkine infrastrukture procesora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:45