Deutsche Bank

Novi zaplet u bankarskoj krizi, crni oblaci i nad njemačkim divom; Eksperti: ‘Ovo je iracionalno...‘

Nema razloga za brigu, poručuje njemački kancelar Scholz

Sjedište Deutsche Bank u Frankfurtu

 Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Kriza povjerenja investitora i velikih deponenata u banke danas je dobila svoj nastavak; Deutsche Bank AG tijekom je dana loše prošla u burzovnoj trgovini – cijena dionica pala joj je 15-ak posto.

To što pada cijena dionice neke banke uopće ne znači da bi ta institucija mogla imati problema s likvidnošću ili solventnošću, odnosno da će propasti. Pa ipak, ova kriza povjerenja, kao i svaka druga, sa sobom donosi visoku razinu iracionalnosti, a poznato je da i najjače financijske kuće teško mogu izdržati stampedo klijenata.

Deponenti i investitori reagiraju temeljem glasina te banke mogu doći u probleme čak i kad imaju solidne koeficijente adekvatnosti kapitala, koji su inače ključni pokazatelj sigurnosti. I Silicon Valley Bank u Sjedinjenim Državama i Credit Suisse nisu bile institucije čije je koeficijent adekvatnosti kapitala ukazivao na dramu, ali su ipak pale zbog panike investitora i deponenata.

Specifičnost ove bankarske krize je i u tome što najveću paniku stvaraju oni veliki deponenti čiji iznosi na računima premašuju najviše iznose osigurane štednje, na što pak reagiraju investitori u obveznice i bankovne dionice.

Više eksperata naglasilo je kako je situacija vrlo iracionalna. No, to nipošto ne znači da se banke ‘napadaju‘ bez ikakvog razloga. I SVB i Credit Suisse u osnovi su bile žrtve krupnih pogrešaka menadžmenta, a Deutsche Bank zadnjih je godina morala intenzivno raditi na konsolidaciji svojeg poslovanja.

Situacija u bankarstvu s obje strane oceana je kaotična. Iako je američki predsjednik Joe Biden poprilično jasno poručio kako će se država pobrinuti za zaštitu svih depozita, šefica američkog Treasuryja ipak je krajem tjedna iza nas priznala da nikada nisu raspravljali čak niti o implicitnom jamstvu za sve depozite, što dodatno unosi nemir među investitore. Europski eksperti šokirani su načinom na koji su Amerikanci vodili novu bankovnu krizu.

Dionice Deutsche Bank nisu jedine koje su danas doživjele pad. Loše su u trgovini prošle i dionice Commerzbank, Banco de Sabadell, Societe Generale… U osnovi investitori počinju bježati od institucija za koje netko počne širiti pesimistični narativ u kojem su samo dijelovi istiniti.

Ključni je problem u tome što su se i u Europi i Sjedinjenim Državama svi ponadali kako je odlučna reakcija Švicarske kod spašavanja Credit Suisse fokusiranim preuzimanje od strane UBS-a smirila preplašene investitore i deponente. To je kao kad netko kaže hop prije nego skoči. Međutim, razvoj situacije - pogotovo podaci o odljevu depozita iz regionalnih banaka u Americi – ukazuju da ova kriza možda još nije blizu svog kraja.

Bloomberg prenosi: ‘Šef njemačkog bankarskog regulatora BaFin rekao je da, iako ne postoji izravni rizik za europska bankarska tržišta od nedavnih previranja, postoji opasnost od ‘zaraze putem psihologije tržišta‘‘.

- To je jasan slučaj da tržište prvo prodaje, a kasnije postavlja pitanja - poručuje Paul de la Baume, viši tržišni strateg u FlowBank.

- Deutsche Bank je temeljito modernizirala i reorganizirala svoje poslovanje i vrlo je profitabilna banka - rekao je njemački kancelar Scholz na summitu u Bruxellesu nakon što je upitan je li najpoznatija njemačka banka novi Credit Suisse. - Nema razloga za brigu - poruka je Scholza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:33