DEUTSCHE BANK

Novi skandal potresa njemačkog bankarskog diva: Španjolski hotelijer traži ih pola milijarde eura!

Jedan od najvećih španjolskih hotelijera potražuje odštetu zbog prodaje rizičnih valutnih derivata
Sjedište Deutsche Banka u Frankfurtu
 Armando Babani/Afp/Profimedia

Skandali njemačkog bankarskog diva Deutsche Banka ne prestaju opterećivati tu bankarsku kuću iako je njeno vodstvo ove godine provelo veliko restrukturiranje i čvrsto obećalo kako će u budućnosti postrožiti svoje poslovne prakse kako bi izbjeglo buduće probleme sa zakonom.

Sada ju tuži jedan od najvećih španjolskih hotelijera, koji potražuje odštetu od 500 milijuna eura zbog prodaje rizičnih valutnih derivata, za koje tvrdi kako nije bio zadovoljavajuće informiran o potencijalnim rizicima.

Palladium Hotel Group iz Ibize, španjolski šesti najveći hotelski lanac, posjeduje oko 50 hotela u Europi i Americi. Hotelijer tvrdi kako im je DB nudio složene derivate tvrdeći kako predstavljaju zajamčeno osiguranje protiv valutnih fluktuacija te promjena u kamatnim stopama, no u konačnici su derivati doveli do tolikih gubitaka da je Palladium morao podići kredite kako bi ih pokrio.

Do 2019., Palladium se upustio u 259 transakcija s derivatima koje im je ponudio Deutsche Bank, a na svojem vrhuncu, 2017. godine, tvrtkini ugovori s derivatima dosegli su iznos od 5,6 milijardi eura - zapanjujuća cifra s obzirom da Palladium godišnje zabilježi prihode od oko 700 milijuna eura, od čega je zarada tek 150 milijuna.

Palladiumovi odvjetnici tvrde kako tvrtka nije imala ni stručnost ni alate koji bi joj omogućili da razumije rizik povezan s trgovinom ponuđenih derivata te da je banka bila u potpunosti svjesna te činjenice. DB, pak, tvrdi kako je Palladium bio “sofisticirani investitor” koji je posjedovao “bogato iskustvo” u korištenju derivata.

Najnoviji problem za banku povezan je sa skandalom iz 2014., kada je otkriveno kako je bila dio kartela svjetskih banaka koji je manipulirao cijenama valuta na globalnom tržištu. DB je, nakon otkrivanja skandala, surađivao s istražiteljima i završio kao jedna od banaka koja je relativno lako prošla - postigla je nagodbu s američkim saveznim vlastima u iznosu od oko 190 milijuna dolara,te je u New Yorku platila kaznu od 205 milijuna dolara.

Predstavnik Deutsche Banka je kazao Financial Timesu kako je Palladiumova tužba izolirani slučaj, različit od onih u kojima se banka u prošlosti nagodila te da ne očekuje dalje pojedinačne tužbe sličnih iznosa.

Iako tvrdi kako ni na koji način nije namjerno oštetila klijenta, banka istovremeno provodi internu istragu slučaja, koja je za sada zaključila kako je “ograničen broj klijenata” bio direktno pogođen sličnim problemom. Ukupni broj tvrtki koje su trgovale derivatima procjenjuje se na između 50 i 100.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:02