KIBERNETIČKI UDAR

Njemačka zbog napada skupine APT28 pozvala ruskog diplomata: ‘To vam je jasan signal, neće proći‘

Grupu APT28 zapadne obavještajne službe povezuju s ruskom vojnom tajnom službom GRU

Njemačka obavještajna služba BND/Ilustracija

 /Kay Nietfeld/dpa Picture-alliance Via Afp

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak otpravnika poslova veleposlanstva Ruske Federacije na obavijesni razgovor u svezi s kibernetičkim napadima na vladajuću Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD).

"Poziv na razgovor je jasan diplomatski signal Moskvi da mi ne prihvaćamo ovakve postupke, oštro ih osuđujemo i zadržavamo pravo na reakciju", priopćilo je njemačko ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik njemačke vlade Wolfgang Buechenr rekao je na redovitoj vladinoj konferenciji za novinare kako njemačka vlada "najoštrije osuđuje ovakve poteze kojima se upravlja iz samog državnog vrha Rusije".

"Njemačka je odlučna u namjeri, zajednički sa svojim europskim i međunarodnim partnerima, oduprijeti se ovakvim kibernetičkim napadima", rekao je Buechner.

Konkretno se radi o napadu hakerske grupe APT28 na komunikaciju elektronskom poštom zastupnika vladajućeg SPD-a. Grupu APT28 zapadne obavještajne službe povezuju s ruskom vojnom tajnom službom GRU.

Kako je rekao glasnogovornik vlade, osim napada na mreže SPD-a, ovoj grupi se predbacuju i kibernetički napadi na objekte na području logistike, vojne industrije, zračnog prometa te IT poduzeća i raznih političkih institucija i zaklada.

Povjerenik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell također je u petak osudio kibernetičke napade na Njemačku ali i ostale zemlje EU-a.

"EU je odlučna spriječiti zlonamjerne akcije Rusije u kibernetičkom prostoru", rekao je Borrell.

U priopćenju se navodi da je APT28, osim na njemačke, već izvršio napade na institucije u Poljskoj, Litvi, Slovačkoj i Švedskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:52