POGLED PREKO GRANICE

Nisu Hrvati jedini, i Slovenci uspoređuju cijene: ‘Nije ni čudo da svi tu kupuju, u šoku smo koliko su jeftini‘

Sve veći broj Slovenaca sve češće po špeceraj odlazi preko granice

Ilustracija

 /Shutterstock

Vidjeli Slovenci da mi stalno svoje cijene uspoređujemo s njihovima pa se i oni bacili u procjene te zaključili kako im se više isplati kupovati u Italiji u kojoj su brojni artikli puno jeftiniji nego u Sloveniji.

Iz tog razloga sve veći broj Slovenaca sve češće po špeceraj i odlazi preko granice, piše Žurnal 24. Stoga su njihovi novinari sa Slovenijom usporedili tri tržišta - talijansko gdje su kupovali u Familiji, austrijsko gdje su bili u Sparu te hrvatsko gdje su kupovali u Konzumu.

Vrlo brzo su zaključili kako su cijene većine proizvoda u Italiji najniže pa ih nije začudilo što su na parkingu sretali brojne slovenske obitelji. Recimo, šampon kojeg su kupili na sve četiri tržišta najnižu je cijenu imao u Italiji, 2.49 eura dok je najskuplji, naravno, u Hrvatskoj gdje košta 3.84 eura. U Hrvatskoj je bio najskuplji i Johnsons baby šampon, ali je zato na našem tržištu kupljena najjeftinija boja za kosu, gledajući i akcijske i redovne cijene.

U Hrvatskoj su potom kupili i najskuplji gel za tuširanje te muški deodorant no dokazali su i kako su u Sloveniji znatno skuplje kreme za lice, čak i u usporedbi s hrvatskim tržištem.

Začudilo ih je potom da je većina odabranih pasta za zube i općenito proizvoda za usnu higijenu u Italiji bila daleko jeftinija nego u Sloveniji, posebno skuplje paste poput Sensodyna (4.19 u Italiji naspram 5.99 u Austriji).

Razgovarali su i sa Slovencima koje su zatekli u kupovini namirnica u Italiji. Većina njih kazala im je kako u Italiju odlaze posljednjih godinu dana otkako je sve poskupilo, jer je razlika kod brojnih proizvoda tolika da im se jednostavno isplati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:22