LOŠA GODINA

Nestašica nacionalnog simbola: Kanada posegnula u stratešku rezervu javorovog sirupa

Iz špilje u Sjevernom Québecu Kanađani su izvukli 22 milijuna kilograma sirupa, što je otprilike polovica postojećih rezervi

Oko 70 posto svjetske proizvodnje javorova sirupa dolazi iz kanadske pokrajine Québec gdje je formirana Federacija proizvođača

 Ryan Remiorz/PA Images/Profimedia

Javor, bjelogorično stablo (Acer pseudoplatanus) iz porodice javorka (Aceraceae), kaže Hrvatski jezični portal.

Prema broju zastupljenih vrsta smatra se da im je središte raširenosti u jugoistočnoj Aziji (Kina, Japan), piše mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije.

Simbol Kanade postaje početkom 18. stoljeća kad ga u tu svrhu počinju koristiti stanovnici francuskog podrijetla duže rijeke Saint Lawrence, Fleuve Saint-Laurent.

Jacques Viger, prvi gradonačelnik Montréala, sredinom 19. stoljeća ističe da je "javor kralj naših šuma, simbol kanadskog naroda".

Zarezivanjem kore američkih vrsta javora (Aceraceae saccharum i Aceraceae saccharinum) dobiva se slatki sok koji je nekoć služio za proizvodnju šećera, piše Hrvatska enciklopedija.

Dovoljno je pogledati nekoliko američkih filmova da se nauči kako je sastavni dio doručka sirup od javora kojim se prelijevaju palačinke. Dobro, to je zemlja koja je i hamburgere standardizirala, toliko o njihovoj kuhinji.

Oko 70 posto svjetske proizvodnje javorova sirupa dolazi iz kanadske pokrajine Québec gdje je formirana Federacija proizvođača.

A oni su ovih dana morali posegnuti za rezervama jer je u svijetu, u kojem nedostaje svega, od čipova do plina, izbila nestašica javorova sirupa. U Sjevernoj Americi zamalo je zavladala panika, što s palačinkama? Pa su iz špilje u Sjevernom Québecu, gdje drže zalihe, izvukli 22 milijuna kilograma sirupa, polovicu postojećih rezervi. Tako je riješen problem nestašice.

Ovo je drugi put da se tako snažno poseže za rezervama, prvi je put bilo tijekom nedavne globalne financijske krize 2008. godine.

Tijekom prošle godine je zbog zaključavanja porasla potrošnja sirupa jer su ljudi bili kod kuće. A svi vole palačinke pa je potražnja porasla za 36 posto. To je dobra vijest, ali je loša da je ove godine došlo do pada proizvodnje od 24 posto zbog lošeg vremena. Javor se smije zarezivati samo između veljače i travnja kad je dnevna temperatura između smrzavanja i topljenja.

Zalihe su bile i metom lopova koji su 2012. godine iz špilje ukrali 3000 tona (!) sirupa čija se vrijednost procjenjuje na 18 milijuna dolara ili 13 puta više od iste količine sirove nafte. Pa sad vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:49