DODATNO OGRANIČENE CIJENE

Napokon pao dogovor oko uvjeta roaminga u EU, potrošači mogu biti vrlo zadovoljni

Besplatan roaming izboren je 2007. godine, no uredba ističe u lipnju 2022. pa je bilo potrebno donijeti novu
 / Alamy/Alamy/Profimedia

Dugo su pregovarali, no danas je napokon postignut dogovor oko produljenja uvjeta roaminga za potrošače do 2032. godine koji će u narednom periodu dodatno profitirati od ovog dogovora.

EU parlament je, naime, sa zemljama članicama usuglasio nove uvjete prema kojima su dodatno ograničene veleprodajne cijene koje si teleoperateri međusobno mogu nametati za usluge razgovora u inozemstvu pa će one sada za korištenje podataka koštati 2 eura po gigabajtu u 2022. godini te se postepeno snižavati do 1 eura od 2027. godine nadalje, usluge poziva stajat će prvo 0.022 eura za minutu, a od 2025. 0.019 eura dok će cijene SMS-a od 2022. do 2024. iznositi 0.004 eura po poruci, a kasnije 0.003 eura.

Veleprodajna cijena za mobilne podatke, inače, trenutno iznosi 3 eura po gigabajtu, poziv je 0.032 eura, a poruke 0.01 eura pa se očekuje da će nove veleprodajne cijene utjecati na postojeće cijene tarifa brojnih operatera.

Europska udruga potrošača pozdravila je postizanje dogovora, no žali zbog činjenice da nova uredba nije obuhvatila i takozvane intra-EU pozive za koje se tražilo da budu izjednačeni s nacionalnim pozivima te da operateri ukinu primjenu odredbe o poštenoj uporabi koja im dopušta da korisnicima, dok su u roamingu, naplaćuju veće cijene ako u roamingu borave dulje nego u matičnoj zemlji.

Kako je objavila EU Komisija, nova pravila počet će se primjenjivati od 1. srpnja 2022. godine, a obećali su analizirati i stanje s intra-EU komunikacijom te vidjeti postoji li prostor dodatnog smanjenja troškova i u ovom segmentu.

Pregovori o novim uvjetima roaminga, inače, trajali su od veljače ove godine. Europski potrošači za besplatan su se roaming izborili 2007. godine, no kako je uredbom bilo dogovoreno da ona ističe u lipnju 2022. godine, bilo je potrebno izboriti se za nove uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:50