OGROMAN IZNOS

Najveća zapljena u povijesti SAD-a: Misteriozni ‘poslovni anđeo‘ zgrnuo milijarde u kriptovaluti, zvali su ga ‘Nizozemac‘...

Ovaj slučaj predstavlja najveću pojedinačnu zapljenu novca u čitavoj povijesti američkog ministarstva pravosuđa

Bitcoin; ilustracija

 Ozan Kose/AFP

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak da je zaplijenilo više od 3,6 milijarde dolara u bitcoinu koji su, navodno, ukradeni tijekom hakerskog napada na Bitfinex 2016. godine, piše The Washington Post.

Također su uhićeni supružnici iz New Yorka koju su pokušali oprati svoje kriptovalutno bogatstvo.

Dužnosnici kažu kako su tehnološki poduzetnik Ilya Lichtenstein (34) i njegova supruga, glazbenica Heather Morgan (31) optuženi su za pokušaj pranja novca. Točnije, pokušali su oprati 119,754 bitcoina ukradenih nakon hakerskog upada u mjenjačnicu kriptovaluta Bitfinex zbog čega su pokrenuli više od 2000 neautoriziranih transakcija. Tužitelji kažu kako su bitcoini poslani u digitalni novčanik pod kontrolom Lichtensteina.

Vrijednost porasla - znatno

U vrijeme krađe, ta je količina bitcoina vrijedila oko 71 milijun dolara. No ta je kriptovaluta u međuvremenu toliko porasla da je vrijednost tih bitcoina sada oko 4,5 milijarde dolara. Federalne vlasti rekle su da su uspjele zaplijeniti oko 94.000 ukradenih bitcoina čija se vrijednost procjenjuje na 3,6 milijarde dolara.

Ovaj slučaj predstavlja najveću pojedinačnu zapljenu novca u čitavoj povijesti američkog ministarstva pravosuđa, ali i najveći sudski proces proizašao iz nedavno najavljenih napora da se istraži kriminal u svijetu kriptovaluta.

'Kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce', rekla je zamjenica glavnog tužitelja, Lisa O. Monaco, dodavši kako su Lichtenstein i Morgan pokušali oprati ukradene bitcoine kroz 'labirint kriptovalutnih transakcija'.

'Zahvaljujući pedantnom radu naših službi, još smo jednom pokazali kako je uvijek moguće pratiti trag novca bez obzira na to u kojem obliku dolazio.'

Bitfinex je ranije ponudio nagradu potencijalno vrijednu stotine milijuna dolara za informaciju koja će dovesti do povratka ukradenih sredstava. Američke vlasti nisu otkrile je li ponuđena nagrada igrala kakvu ulogu u hvatanju Lichtensteina i Morgan. No sudski spisi sugeriraju da nikakva pomoć možda i nije bila potrebna.

Prema dokumentima, većina sredstava je neko vrijeme bila položena na AlphaBay-u, platformi koju su 2017. vlasti zatvorile jer je to bilo mjesto ilegalne trgovine narkoticima, oružjem i lažnim dokumentima.

Tužitelji kažu kako su uspjeli pratiti bitcoin od hakiranja, preko AlphaBaya i dalje.

"Nizozemac"

Sudski spisi ne optužuju Lichtensteina i Morgan za samo hakiranje, a nisu otkrili ni optužuju li ih za krađu novca.

Lichtenstein, tehnološki poduzetnik poznat pod nadimkom 'Dutch' ('Nizozemac'), ima i američko i rusko državljanstvo, a sebe opisuje kao 'poslovnog anđela' i investitora. Morgan je povremeno reperica koja također vodi marketinšku tvrtku Salesfolk.

U izjavi danoj poreznoj službi pod zakletvom, par je kazao da su potrošili tek manji dio ukradenog novca, nešto na zlato, a nešto na nezamjenjive tokene (NFT) - jedinstvene digitalne slike kojima se trguje kao kolekcionarskim i umjetničkim djelima. Ostala plaćanja izvršena su za Wal-Mart poklon kartice, vožnje Uberom, Hotels.com i PlayStation.

Američki dužnosnici su rekli da će, s obzirom na to da su sredstva zaplijenjena na temelju sudskog naloga, sudac u konačnici odlučiti kako će vraćeni novac biti raspoređen, ali i da će Vlada tražiti povrat sredstava pravim vlasnicima.

'Intenzivno surađujemo s ministarstvom pravosuđa otkako je započela istraga i nastavit ćemo to činiti', stoji u pisanoj izjavi Bitfinexa. Tvrtka se obvezala da će 'slijediti sve potrebne pravne postupke kako bi se utvrdila prava na povrat ukradenog bitcoina'.

Bitcoin je najpopularnija kriptovaluta, a početkom studenog dostigao je vrijednost od oko 69.000 dolara prije nego što je prošlog mjeseca pao na oko 35.000 dolara. Nakon toga se donekle oporavio i sada se njime trguje po cijeni od oko 43.000 dolara, prema CoinMarketCap-u.

Vlasti su sve zabrinutije da je složen i često zbunjujući svijet kriptovaluta raj za kriminalce svih vrsta koji žele ukrasti novac, ali i onaj ukradeni sakriti od vlasti. Tzv. 'ransomware' napadi – u kojima hakeri traže novac u zamjenu da ne unište računalne datoteke neke tvrtke – postali su jedno od područja u kojem kriminalci preferiraju kriptovalute.

Ministarstvo pravosuđa prošle je godine zato oformilo Nacionalni tim za kriptovalute kako bi proširio istrage o pranju novca i drugim financijskim zločinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:58