REAKCIJA TRŽIŠTA

Mjere zatvaranja i zabrinutost za Kinu spustili cijene nafte prema 75 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje
 Chris Delmas/AFP

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara zbog mjera zatvaranja kojima se pokušava spriječiti širenje omikrona i zabrinutosti za kinesko gospodarstvo nakon sniženog rejtinga dvije nekretninske kompanije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,17 dolara, nakon što je tijekom dana porasla na 76,70 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 62 centa nižoj cijeni, od 71,74 dolara, a nakratko je bila dosegnula 73,34 dolara.

Trgovci su i danas pozorno pratili vijesti o mjerama kojima neke vlade pokušavaju zaustaviti širenje nove varijante koronavirusa omikron.

Britanski premijer Boris Johnson uveo je u srijedu u Engleskoj stroža ograničenja protiv covida 19, rekavši da bi ljudi trebali raditi od kuće ako je to moguće, nositi maske na javnim mjestima i pokazivati ​​potvrde o cijepljenju na određenim mjestima i događanjima.

Danska također planira nova ograničenja, uključujući zatvaranje restorana, barova i škola, dok je Kina zabranila grupna turistička putovanja iz Guangdonga. Južna Koreja zabilježila rekordan broj zaraženih, a broj slučajeva još je uvijek povišen i u Singapuru i u Australiji.

"Iako su laboratorijski testovi pokazali da Pfizerovo cjepivo neutralizira omikron... uvode se nove mjere kako bi se pokušalo zaustaviti širenje virusa", konstatira Tamas Varga iz naftne brokerske tvrtke PVM.

Zabrinutost je izazvao i sniženi rejting velikih kineskih nekretninskih tvrtki China Evergrande i Kaisa, koje po ocjeni agencije Fitch ne mogu u potpunosti ispunjavati svoje dužničke obaveze budući da nisu platile kamate na obveznice izdane u inozemstvu.

Neimenovani izvor rekao je da je Kaisa počela raditi na restrukturiranju inozemnog duga od 12 milijardi dolara.

"Te... vijesti... potpiruju strah za rast kineskog BDP-a i u konačnici bi mogle utjecati na apetit najvećeg svjetskog kupca za sirovom naftom", tumači Louise Dickson iz Rystad Energyja.

Uteg cijenama bio je i tek skroman pad američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za samo 240 tisuća barela, prema vladinim podacima. Zalihe u dostavnom čvorištu Cushing u Oklahomi porasle su pak za 2,4 milijuna barela.

Porasle su i zalihe goriva, za ukupno 6,6 milijuna barela, pokazali su podaci.

Tržišta su pak ohrabrila priopćenja BioNTecha i Pfizera da bi trokratno cjepivo protiv covida 19 moglo biti zaštita od infekcije omikronom.

Cijene su u Londonu zbog omikrona pale 16 posto u razdoblju od 25. studnoga do 1. prosinca, ali su u ovom tjednu nadoknadile više od polovine tog gubitka, ali analitičari smatraju da bi daljnji rast mogao biti ograničen dok se ne iskristalizira utjecaj nove varijante virusa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 75,09 dolara, što znači da mu je cijena porasla 48 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:39