ŠAKA U OKO?

Milijarder traži dozvolu da na vrhu povijesne zgrade sagradi ‘hram titana‘: ‘Izgleda kao leteći tanjur‘

Ackman kaže kako bi stakleni penthouse u New Yorku bio ‘mnogo manje vidljiv‘ i ‘manje napadan‘ nego postojeći ružičasti penthouse

Bill Ackman i zgrada koju želi preurediti

 Google Maps/Profimedia

Hedge fond menadžer, milijarder Bill Ackman, u utorak će pokušati uvjeriti moćnu njurošku Komisiju za očuvanje znamenitosti da mu dopusti sagraditi 'leteći tanjur' na vrhu povijesne zgrade koja gleda na Central Park u četvrti Upper West Side, piše Guardian.

Ackman, koji je studirao na Harvardu i nakon toga, kako je poznato, zaradio 2,6 milijarde dolara u jednom danu kladeći se na financijski utjecaj koronavirusa u ranim danima epidemije, već dugo vodi pravi rat sa svojim susjedima, 'običnim' milijunašima, kako bi ishodio dozvolu da na vrhu zgrade izgradi stakleno zdanje na dva kata arhitekta Normana Fostera koji bi se zvao 'hram titana'.

Prošli je tjedan dobio podršku Odbora broj 7 zajednice Manhattan (CB7) za planiranu nadogradnju na 120 godina staroj zgradi, a sada želi dobiti i dozvolu Komisije za očuvanje znamenitosti.

Na adresi 6-16 West 77th Street bio bi izgrađen stakleni penthouse, djelo arhitektonskog ureda Foster i partneri, umjesto sadašnjeg ružičastog, štukaturama ukrašenog 17. kata zgrade koju su Ackman i njegov poslovni partner, znanstvenik Neri Oxman, 2017. godine kupili za 22,5 milijuna dolara.

Luksuzni stan je prije toga bio u vlasništvu feminističke autorice i političarke Nancy Friday. Ona je, s vremenom, pokupovala i četiri susjedna stana i spojila ih u jedan ogromni stan s 13 soba.

image

Zgrada na adresi 6-16 West 77th Street s penthouseom Nancy Friday

Google Maps

'Volimo ovo mjesto. Volimo i Upper West Side', rekao je Ackman u svojoj prijavi Odboru CB7. 'Mioja supruga i ja želimo ovdje podići obitelj, imamo 2,5-godišnje dijete. Naš je cilj izgraditi nešto što će biti dodatna vrijednost za čitavo susjedstvo.'

Ackman (55) kaže kako bi stakleni penthouse u blizini Prirodoslovnog muzeja bio 'mnogo manje vidljiv' i 'manje napadan' nego postojeći ružičasti penthouse te bi predstavljao poboljšanje povijesne zgrade.

'Sve je najminimalnije moguće', kazao je Ackman koji je svojim fondom Pershing Square Capital Management zaradio nevjerojatnih 3,3 milijardi dolara. 'Na koncu konca, nitko osim nas ne bi s toliko pažnje dizajnirao nešto što bi bilo i jako lijepo i imalo minimalan utjecaj na zgradu. Želimo miran suživot s našim susjedima. Ne želimo ih nervirati.'

Međutim, jedan je stanar kazao Odboru da bi planirani penthouse uništio neke poznate vizure. 'Neskromnost ovog penthousea je uznemirujuća, koristi zgradu na broju 6-16 kao držač platforme za 'hram titana' koji bulji dolje na ljude i prirodu. Stanari New Yorka, Amerikanci, svi oni koji posjećuju Prirodoslovni muzej, pitali bi se što je ovo i tko je dozvolio da se ovako nešto dogodi? Pa što ih je spopalo?'

Drugi je susjed rekao da prijedlog dizajna izgleda kao 'leteći tanjur koji je sletio na zgradu'.

No, Odbor je s 25 glasova 'za', 7 'protiv' i 2 'suzdržana', prihvatio Acmanov dizajn. S dobivenom dozvolom milijarder sada ide pred Komisiju za očuvanje znamenitosti.

image

Bill Ackman

Elsa/Getty Images/Profimedia

Ackman trenutačno živi u luksuznoj zgradi Beresford s druge strane muzeja odakle su on i njegova supruga prvi put ugledali ružičasti penthouse.

To je daleko od najskuplje nekretnine u Ackmanovom vlasništvu. 2015. godine je za 91 milijun dolara kupio penthouse na vrhu 300 metara visokog nebodera One57 što je opisao kao 'vrlo zabavnu investiciju'. Osim toga, u istoj zgradi koristi i stanove na 75. i 76. katu za organiziranje ekstravagantnih zabava za svoje poslovne partnere i slavne prijatelje. Kazao je da planira neko vrijeme zadržati taj stan od šest spavaćih soba i osam kupaonica, a onda ga preprodati. Ackman također posjeduje kompleks od tri kuće na plaži Bridgehampton u Hamptonsu.

image

Zgrada One57 u kojoj Ackman ima stanove za zabavu

Natalia Seliverstova/Sputnik/Profimedia

Na početku pandemije u ožujku 2020. Ackman je, kao redoviti financijski TV komantator, gledateljima CNBC-a rekao da 'dolazi pakao'. U histeričnom 28-minutnom TV nastupu, rekao je da SAD podcjenjuju opasnost od koronavirusa i predvidio da će virus pobiti milijune ljudi i uništiti globalnu ekonomiju. Taj je intervju izazvao pravu uzbunu na financijskim tržištima.

U isto se vrijeme Ackman potiho kladio da će burze propasti. Ta mu je 'oklada' donijela zaradu od 2,6 milijarde dolara što je povrat od skoro 10.000 posto na ulog od 27 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:55