TRGOVINA NA INTERNETU

Lažne covid potvrde šire se Europom, prodaju se za 100 eura: ‘Korumpirani liječnici unose lažne podatke...‘

Poruke na aplikaciji Telegram otkrivaju kako potvrdu o cijepljenju može dobiti svatko tko ne želi primiti cjepivo
Ilustracija/Covid potvrda
 Marko Todorov/Cropix

Lažne Covid putovnice prodaju se na internetu za svega 100 funti nakon što je Britanija od ponedjeljka otvorila svoje granice za potpuno cijepljene turiste, piše britanski The Sun.

Kriminalci štampaju krivotvorene europske i američke dokumente u suradnji s međunarodnom mrežom korumpiranih liječnika koji unose lažne podatke o cijepljenju u nacionalne baze.

Poruke na aplikaciji Telegram otkrivaju kako potvrdu o cijepljenju može dobiti svatko tko ne želi primiti cjepivo, a potrebna mu je zbog posla ili putovanja.

Jedan od prevaranata koji prodaje covid-potvrde pohvalio se kako su njihove registrirane i autentične te da jasno pokazuju da ste bili cijepljeni u državnoj bazi podataka s valjanim vakcinacijskim brojem.

Nakon što je objasnio da uz pomoć te dokumentacije možete ući u nekoliko različitih država objasnio je: - Radimo na pristupu medicinskim sustavima i u drugim državama te ćemo našu listu proširiti.

Jedan trgovac kazao je kako može nabaviti lažne dokumente za 200 eura ili po 100 eura za dvije ili više potvrda, a sve je potkrijepio fotografijama koje pokazuju dokumente prostrte na stolu.

Priložio je i screenshotove zadovoljne mušterije koja želi još pet certifikata za svoju obitelj u Belgiji. Zahtijevao je plaćanje Bitcoinom, no kazao kako bi bio sretan da mu uplate i putem PayPala.

Sunovi istražitelji pronašli su na Telegramu šest grupa koje koriste kriminalci kako bi prodavali lažne Covid isprave. Ukupan broj pratitelja tih grupa diljem svijeta iznosi 230.000.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab kazao je kako 'ne može garantirati' kako nakon otvaranja granica neće biti onih s lažnim dokumentima, no kako je to 'malo vjerojatno'.

Europljani cijepljeni ruskim i kineskim cjepivima, poput Mađara, neće moći izbjeći karantenu po dolasku u Englesku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:41