‘ISTRAŽIVANJE‘

Kremlj naručio anketu: ‘Rusi su nakon invazije na Ukrajinu dvostruko optimističniji nego prošle godine‘

Kad su upitani o životu konkretno u svojim obiteljima, 48 posto ih je reklo da očekuje poboljšanje
 Alexey Maishev/Sputnik/Sputnik via AFP

Dvostruko više Rusa je optimistično što se tiče budućnosti sada, mjesec dana otkako je počela vojna intervencija u Ukrajini, u usporedbi s podacima s kraja prosinca, prema anketi objavljenoj u srijedu.

U anketi u kojoj je sudjelovalo 1500 osoba, a koju je provela agencija FOM 20. ožujka za Kremlj, 49 posto osoba je reklo da očekuje da se život u Rusiji poboljša u tri do pet godina, prema 25 posto od prosinca prošle godine.

Četiri tjedna od vojne operacije u kojoj su živote izgubile tisuće ruskih i ukrajinskih vojnika i ukrajinskih civila, oko 13 posto očekuje da će se život pogoršati u tri do pet godina, prema 25 posto u prosincu, prema FOM-u.

Kad su upitani o životu konkretno u svojim obiteljima, 48 posto ih je reklo da očekuje poboljšanje, prema 36 posto otprije tri mjeseca.

Međutim, nisu svi Rusi optimistični.

Aleksandar Sergejev, predsjednik Ruske akademije znanosti, govorio je o velikom odljevu mozgova pod zapadnim sankcijama - koje su nametnute 2014. godine kad je Rusija anektirala Krim od Ukrajine i koje su značajno pooštrene od veljače.

"Teško je doći do podataka o gubicima, vjerujem da su veliki", rekao je na konferenciji za medije, a prenijela je novinska agencija Interfax.

"Natjecati se za znanost s cijelim svijetom je teško; moramo osloboditi znanstvenu inicijativu, kreativnost, dati im mogućnost da lagano rade u Rusiji."

Obični Rusi imaju malo pristupa nezavisnim medijima u svojoj zemlji, dok su svi značajni ruski mediji koji se razilaze s vladinom politikom ugašeni u proteklih nekoliko godina.

Otkad je Rusija poslala vojsku u Ukrajinu 24. veljače, rekavši da želi poništiti vojne kapacitete susjedne zemlje i iskorijeniti opasne nacionaliste, pristupi nekolicini zapadnih medija i društvenih platformi su također onemogućeni.

Zbog posljednjih sankcija, mnoge zapadne tvrtke prestale su trgovati s Rusijom, zbog čega je došlo do porasta cijena, manjka proizvoda i njihovog gomilanja, problema sa sustavima plaćanja i zabrane letova u zapadne zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:22