KINA DO BEOGRADA

Kineska tajna policija harači Srbijom. Isplivalo što ondje rade, spominju se zastrašivanja, ucjene...

Postojanje kineske transnacionalne policije problematizirale su u više navrata brojne države
 AFP

Usprkos nedavnim toplim riječima Ursule von der Leyen, lista zapadnih zamjerki Srbiji zbog nepoštivanja temeljnih kanona modernih demokratskih društava se danomice širi. Povrh tradicionalnih savezništava Srbije s Putinovom Rusijom, nova geopolitička zastranjenja službenoga Beograda detektirana su u pravcu podilaženja represivnom Pekingu. U Srbiji, naime, već neko vrijeme egzistiraju tajne kineske policijske postaje, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders nedavno stavila i Srbiju na listu država u kojima postoje kineski "policijski servisni centri", izbila je velika frka čak i u poslovično krotkom srbijanskom parlamentu. Opozicijski zastupnik Pavle Grbović najavio je kako kani otvoriti temu kineskih represivnih organa u Srbiji već na prvoj sjednici odbora za kontrolu službi sigurnosti i zatražio je od ministra unutarnjih poslova da se očituje po ovom pitanju. MUP Srbije zasad šuti: odbio se očitovati na upit Radija Slobodna Europa o postajanju tajne kineske policijske službe u Beogradu, a isto novinarsko pitanje nedavno su svisoka ignorirali i kineska veleposlanica i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

U rujanskom izvještaju o kineskoj transnacionalnoj policiji organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders, čije je sjedište u Španjolskoj, navodi Srbiju kao jednu od dvadeset i jedne države u kojima su sigurnosni uredi s maticama u dvije kineske provincije osnovali čak 54 "policijska servisna centra." Sudeći prema istraživanju ove međunarodne udruge, nije riječ o klasičnim špijunskim punktovima Narodne Republike Kine, nego o vanjskim ispostavama kineske policije čija su glavna meta njihovi vlastiti državljani osumnjičeni za prijestupe i kriminal. Kad ih lociraju i identificiraju, u inozemnim ‘servisnim centrima‘ ih uvjeravaju da se vrate u Kinu i suoče s optužbama.

"Te aktivnosti zaobilaze službenu bilateralnu policijsku i pravosudnu suradnju među državama, krše međunarodnu vladavinu prava, a i teritorijalni integritet trećih zemalja uspostavom paralelnog policijskog mehanizma i korištenjem nezakonitih metoda", navodi organizacija "Safeguard Defenders" u svom izvještaju.

Srbija i Kina temeljem međudržavnog sporazuma iz 2019. imaju legalne zajedničke policijske patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, no ovaj model je javno opravdan isključivo sigurnosnim i komunikacijskim potrebama kineskih turista za boravka u Srbiji, te uvjeravanjima da kineska policija ne primjenjuje svoje policijske ovlasti. Više je nego znakovito da do cjelovitog teksta memoranduma o srbijansko-kineskoj policijskoj suradnji neovisnim novinarima u Srbiji ipak nije moguće doći, a još je znakovitije da srbijansko-kineske policijske patrole postoje i u gradovima poput Smedereva, gdje su strani turisti više nego raritetna pojava. Nevladini istraživači u Beogradu sumnjaju da je tamošnji pravi motiv mješovitih patrola u smederevskoj željezari, koju je 2016. kupio kineski investitor. I inače sumnjaju da je kineska policija uglavnom samo tamo gdje postoji značajniji kineski kapital.

Kineski policajci očito i u inozemstvu čuvaju svoje kompanije i nadziru njihove zaposlenike, gdje god im to matične države dopuste. Kako to otprilike izgleda u praksi, objašnjava udruga Safeguard Defenders: kineskog državljanina Xia s adresom u Beogradu, a optuženog za krađu u Kini, locirala je kineska ‘servisna stanica‘ prekogranične policije. S njim su stupili u kontakt i uključili ga u video-komunikaciju s policijom kineske oblasti Kingtian. Iako isprva nije bio voljan vratiti se u Kinu i suočiti s optužbama, Xio je nakon tjedan dana razgovora pristao i ‘dobrovoljno‘ se vratio u Kinu. Očito su ga ucijenili prilično jakim argumentima.

Postojanje kineske transnacionalne policije problematizirale su u više navrata brojne države. Nizozemci su svojedobno pokrenuli istragu o pritiscima takvih punktova na kineske državljane na svom teritoriju, nakon što je jedan prijavio ucjene iz ‘policijskog servisnog centra‘ da se vrati u Kinu i ‘riješi svoje obveze s mišlju na svoje roditelje‘. Nizozemci su u više navrata registrirali sistematske kampanje uznemiravanja i zastrašivanja u režiji agenata kineske vlade. Službeni Peking do danas uporno negira postojanje nelegalnih policijskih postaja u inozemstvu, tvrdeći da se radi ‘o uredima koji kineskim građanima pomažu u pribavljanju dokumenata poput vozačkih dozvola‘.

U Kini je u rujnu donesen zakon protiv telekomunikacijskih i internetskih prevara kojim je utvrđena eksteritorijalna nadležnost nad svim kineskim državljanima u svijetu osumnjičenim za takve prevare. Međutim, i puno prije legaliziranja takvih istraga Kina je navodno uspjela više od 200 tisuća svojih građana diljem svijeta prisiliti na povratak u zemlju i na suočavanje s optužbama ove vrste.

"Broj slučajeva prekograničnih prevara u oblasti telekomunikacija usmjerenih na kineske stanovnike značajno je smanjen. Više od 230.000 osumnjičenih za ove prevare su od travnja 2021. do srpnja 2022. educirani i uvjereni da se vrate u Kinu iz inozemstva kako bi priznali počinjene zločine", citira udruga Safeguard Defenders ministra za javnu sigurnost NR Kine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:39