‘DVOSTRUKI STANDARD‘

Kina traži od SAD-a da obuzda Elona Muska: ‘Tvrdite da ste odgovorni, a ugrožavate naše astronaute!‘

Peking traži od SAD-a da poduzme brze mjere kako bi spriječio sudare između kineske svemirske stanice i satelita kompanije SpaceX

Starlink sateliti u Zemljibnoj orbiti

 Mark Garlick/science Photo Libra/AFP

Kineska vlada zahtijeva od američkih dužnosnika da djeluju kako bi spriječili nesreće u Zemljinoj orbiti nakon što su se sateliti Starlink multimilijardera Elona Muska umalo sudarili s novom kineskom svemirskom postajom.

Peking optužuje Washington za nepromišljenost i licemjerje.

Upitan o skorim sudarima Starlink satelita s Kineskom svemirskom stanicom (CSS) u razdoblju između srpnja i listopada, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian, potvrdio je da je njegova zemlja podnijela službenu žalbu Ujedinjenim narodima (UN), prenosi RT.

On je pozvao SAD da poduzmu brze mjere kako bi spriječili nesreće u budućnosti.

image

Kineska svemirska stanica

AFP

"SAD tvrdi da je snažan zagovornik koncepta 'odgovornog ponašanja u svemiru', ali je zanemario svoje ugovorne obveze i predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti (kineskih) astronauta. Ovo je tipičan dvostruki standard", rekao je Zhao tijekom tiskovne konferencije, misleći na Ugovor o svemiru iz 1967. godine - ugovor o načelima kojima se uređuju aktivnosti država u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela - koji čini okosnicu međunarodnog prava u svemiru.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova ustvrdio je da bi Washington trebao poduzeti "brze mjere kako bi spriječio ponavljanje ovakvih incidenata" i da "odgovorno djeluje na zaštiti astronauta u orbiti te sigurnom i stabilnom radu svemirskih objekata".

Zhao inzistira da je Washington izravno odgovoran za ponašanje SpaceX-a, ističući da državni akteri "snose međunarodnu odgovornost za nacionalne aktivnosti u svemiru koje provode njihove privatne tvrtke".

image

Elon Musk

Joan Cros/AFP

Peking je prvi put objavio svoju pritužbu UN-u ranije ovog tjedna, navodeći da su dva, od otprilike 1700 satelita Starlink koje je Muskova tvrtka postavila u orbitu, u dva navrata zamalo udarila u CSS tijekom ove godine, prisiljavajući posadu stanice da izvedu "manevar izbjegavanja".

Kineska delegacija u UN-u navodi da bi sateliti "mogli predstavljati opasnost za život ili zdravlje astronauta" ako ih se ne drži pod kontrolom.

Iako u tvrtki SpaceX tvrde da su uređaji opremljeni tehnologijom za automatizirano izbjegavanje sudara te da se druge letjelice ne moraju micati s puta, te izjave nisu uspjele uvjeriti kineske vlasti, koje inzistiraju na jačim jamstvima tvrtke i njezinih partnera u američkoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:24