DEMONSTRACIJE SILE

Kina izaziva strah na Dalekom istoku: ‘Moramo biti oprezni, vojnim aktivnostima krše regionalni mir‘

Tajvan je izvijestio o 148 zrakoplova kineskih oružanih snaga u južnom i jugozapadnom dijelu svoje zone protuzračne obrane
Taipei 
 Sam Yeh/AFP

Tajvan mora biti na oprezu zbog kineskih "najviših" vojnih aktivnosti koje krše regionalni mir, rekao je premijer Su Tseng-chang u utorak dan nakon rekordnog preleta 56 kineskih vojnih zrakoplova.

Tajvan je izvijestio o 148 zrakoplova kineskih oružanih snaga u južnom i jugozapadnom dijelu svoje zone protuzračne obrane u razdoblju od četiri dana počevši od petka kada je Kina obilježila ključni domoljubni praznik, Dan državnosti.

Kina Tajvan smatra vlastitim teritorijem koji bi trebalo zauzeti silom ako je potrebno, dok Tajvan ustraje na neovisnosti i obrani svoje slobode i demokracije.

Opetovane kineske vojne aktivnosti Tajvan naziva ratovanjem u "sivoj zoni", osmišljenim kako bi istrošio tajvanske snage i testirao njihove reakcije.

"Tajvan mora biti na oprezu. Kina je sve više na vrhu", rekao je Su novinarima u Taipeiju. "Svijet je također vidio kako Kina ponavlja kršenja regionalnog mira i pritisak na Tajvan". Tajvan se mora "ojačati" i okupiti kao jedno, dodao je.

Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi u utorak je kazao kako se nada da će Tajvan i Kina uspjeti mirno riješiti međusobna pitanja, dodajući da će Japan nastaviti pratiti situaciju.

Motegi kojega je u ponedjeljak ponovno imenovao ministrom vanjskih poslova novi premijer Fumio Kishida ocijenio je da je geopolitička situacija oko Japana sve teža, prenosi Reuters.

Malezija prosvjeduje zbog kineskih brodova u svojim vodama

Malezija je pozvala kineskog veleposlanika u Kuala Lumpuru kako bi izrazila prosvjed protiv "zadiranja" kineskih brodova u njihove vode, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Prosvjed je uslijedio zbog "prisutnosti i aktivnosti" kineskih plovila, uključujući istraživačkog plovila, u isključivoj malezijskoj gospodarskoj zoni uz obale istočnih država Sabah i Sarawak, priopćilo je ministarstvo u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Nije navedeno kada su plovila otkrivena u malezijskim vodama.

"Dosljedan stav i djelovanje Malezije temelje se na međunarodnom pravu, u obrani našeg suvereniteta i suverenih prava u našim vodama", priopćilo je ministarstvo.

Kinesko veleposlanstvo u Kuala Lumpuru nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, javlja Reuters.

Prošli tjedan mediji su izvijestili da se kinesko istraživačko plovilo nalazilo u malezijskim vodama kod obale Sabaha, u blizini plovila koje je naručila malezijska državna energetska tvrtka Petronas.

Suprotno interesima Malezije, Bruneja, Filipina, Tajvana i Vijetnama Kina polaže pravo na gotovo cijelo energetski bogato Južnokinesko more, kroz koje godišnje prolazi brodska trgovina vrijedna oko 3 bilijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:39