AUTOHTONI NARODI

Kanadski Indijanci dobili povrat imovine, evo što planiraju: ‘Zovu se braniteljima zemlje, a grade nebodere‘

Kompleks s 11 tornjeva, u kojima će biti 6000 stanova, niknut će u središtu najskupljeg kanadskog grada

Ilustracija

 Sebastien St-jean/Afp

Dok se Kanada poput Sjedinjenih Država suočava sa značajnom krizom pristupačnosti stanovanja, domorodačke zajednice, prvenstveno Prvi narodi, snose najveći teret neadekvatnog stanovanja.

Vancouver, često nazivan "gradom od stakla" zbog svojih blještavih nebodera, uskoro će svjedočiti monumentalnom dodatku: Sen̓áḵwu, kompleksu s 11 tornjeva u kojima će biti 6000 stanova na malo više od deset hektara zemljišta u središtu grada.

Nakon dovršetka ta će četvrt postati najgušće naseljena u Kanadi, a nudit će prijeko potreban smještaj stanovnicima Vancouvera uhvaćenima između pretjerano visokih cijena nekretnina i rijetkih slobodnih radnih mjesta.

Napore za gradnju ambicioznog projekta predvodi domorodačko stanovništvo. Stambeni objekt Sen̓áḵw gura organizacija Squamish Nation koja se bori za interese domorodačkih naroda Sališi. Budući da se razvojni projekt nalazi na zemljištu nacionalnog rezervata Squamish Nation, ne podliježe istim državnim propisima o korištenju zemljišta kao zemljište u drugim dijelovima grada, što omogućava brži proces odobravanja i gradnje. Prva tri tornja trebala bi biti dovršena u studenome 2025., a ostatak je planiran za otprilike osam godina.

Mindy Wight, izvršna direktorica razvojne grupe Squamish Nation, projekte kao što je Sen̓áḵw smatra inovativnim rješenjem za stambenu krizu u Vancouveru jer pružaju pristupačno stanovanje i potiču prosperitet Prvih naroda. U intervjuu za Business Insider nazvala je projekt "stvaranjem modernog sela naroda Sališi".

Hitnost stvaranja pristupačnih stanova dodatno je istaknuo kanadski savezni glavni revizor koji je kritizirao stalne neuspjehe saveznih programa koji podupiru stanovanje i infrastrukturu Prvih naroda.

Međutim, mnogi kritičari i lokalni planeri izrazili su protivljenje i nevjericu da bi domorodačke zajednice mogle voditi takve futurističke urbane pothvate. Bivši gradski vijećnik Vancouvera Gordon Price izjavio je da se Prvi narodi ne mogu nazivati "braniteljima zemlje" dok grade "visoke nebodere". "Postoji velik jaz između tog i autohtonog načina gradnje", rekao je Price za CBC Vancouver.

Prvi narodi su oduvijek bili dio kanadskih gradova, ali su ih doseljenici često raseljavali. Sen̓áḵw predstavlja simbol obnove suvereniteta i prisutnosti domorodačkog stanovništva.

Osim Sen̓áḵwa, zajednički napori među različitim domorodačkim skupinama doveli su do značajnih stjecanja zemljišta procijenjenih na više od četiri milijarde dolara tijekom proteklog desetljeća. Ovi pothvati obećavaju gradnju stanova, škola i knjižnica. Međutim, takvi se projekti suočavaju s birokratskim preprekama i otporom nekih strana te se navode zabrinutosti u rasponu od angažmana zajednice do pridržavanja domorodačkih vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:22