PRITISAK NA TRŽIŠTE

Kako je Kina iznenadnim kriptovalutnim udarom srušila vrijednost bitcoina: ‘Nitko vas neće zaštititi...‘

Druge digitalne valute poput Ethera i Dogecoina zbog iste su zabrane izgubile 22, odnosno 24 posto vrijednosti
 KAREN BLEIER/AFP

Nakon što je Kina uvela nova ograničenja u poslovanje s kriptovalutama, cijena jednog Bitcoina u srijedu je po prvi puta u tri mjeseca pala ispod 34 tisuće američkih dolara, piše BBC.

Peking je bankama i tvrtkama za plaćanja u utorak zabranio nuđenje usluga koje su povezane s transakcijama u kriptovalutama. Uz to, upozorila je i ulagače da izbjegnu špekulativno trgovanje kriptovalutama.

Ovaj pad cijene dolazi nakon što je vrijednost jednog Bitcoina prošlog tjedna pala za 10 posto. Do tog je pada došlo nakon što je proizvođač električnih automobila Tesla rekao da ga više neće prihvaćati kao način plaćanja.

Jedan se Bitcoin u srijedu iza 15 sati mogao kupiti za nešto manje od 32 tisuće dolara. Cijena se do kraja dana ponešto popravila te je oko 22:30 sati iznosila nešto više od 39 tisuća dolara.

Druge digitalne valute poput Ethera i Dogecoina izgubile su 22, odnosno 24 posto vrijednosti. Istovremeno, cijena dionice Tesle na Wall Streetu je pala za više od tri posto, a BBC piše da je to vjerojatno zato jer tvrtka Elona Muska posjeduje oko 1,5 milijardi dolara u Bitcoinima.

Kina je 2019. godine zabranila trgovanje kriptovalutama kako bi stala na kraj pranju novca. No, pojedinci su na internetskim platformama svejedno mogli trgovati istima, što je bilo zabrinulo Peking.

Tri organizacije iza kojih stoji kineska država, Nacionalno udruženje internetskih financija Kine, Kinesko udruženje banaka te Udruženje za plaćanja Kine, u utorak su putem društvenih mreža upozorile sve osobe koje trguju kriptovalutama da ih nitko neće zaštititi od mogućih gubitaka koji će nastati kao posljedica te aktivnosti.

"Kina već neko vrijeme pritišće tržište kriptovaluta, a ovo predstavlja eskalaciju toga. Druge bi se zemlje mogle ugledati na Kinu jer njihove središnje banke kreću prema uspostavljanju vlastitih digitalnih valuta", rekao je Neil Wilson, analitičar portala Markets.com. "Zapadna regulatorna tijela dosad su prilično opuštena nastupala prema Bitcoinu, no to bi se uskoro moglo promijeniti."

Podsjetimo, Musk je ožujku neočekivano objavio da će osobe Tesline automobile moći kupovati Bitcoinima. No, prošlog je tjedna promijenio mišljenje te zabranio kupovanje Tesli pomoću Bitcoina. Rekao je da je to napravio jer rudarenje Bitcoina, odnosno stvaranje istog zahtijeva korištenje moćnih računala koja pak troše velike količine električne energije. Rudarenje se često oslanja na struju koja se stvara pomoću fosilnih goriva, ponajprije ugljena.

Musk je rekao da su kriptovalute dobra ideja, ali da ne mogu biti toliko štetne za okoliš. Dodao je da će Tesla ponovno dopustiti kupovinu svojih automobila pomoću Bitcoina kada rudarenje isto bude energetski održivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:43