NOVI PRIJEPOR

Iran optužio zapadne zemlje da koče daljnji napredak: vi se pretvarate a ne pregovarate!

Uspješni kraj pregovora oko novog iranskog nuklearnog sporazuma zapravo ne odgovara kartelu proizvođača nafte

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ultrakonzervativni je klerikalac koji je zaoštrio ton pregovora

 Iranian Presidency/AFP

Nije to neuobičajeno, kad jedna tema preuzme medijsku i inu pozornost, nema pomoći. Pa tako gotovo nitko nije zamijetio da je priopćenje Kremlja, nakon subotnjeg telefonskog razgovora francuskog i ruskog predsjednika Emmanuela Macrona i Vladimira Putina, završilo sljedećom rečenicom: "Osim toga, dotaknuli su se očuvanja i potpune usklađenosti sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom djelovanja za iranski nuklearni program".

Pregovori u Beču, gdje je sjedište UN-ove agencije za nuklearnu energiju (IAEA), o iranskom nuklearnom programu, nastavljeni su prije tjedan dana, prošlog utorka, 8. veljače. Riječ je o želji SAD-a da se vrati u sporazum, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump nepromišljeno istupio iz JCPOA, engleskog akronima za taj sporazum. I uveo politiku "maksimalnog pritiska" na koju je Teheran odgovorio "maksimalnom izdržljivošću". Trump više nije predsjednik, a Iran jača nuklearni program.

Na početku novog kruga pregovora, izaslanici su rekli da su dosadašnje runde postigle ograničen napredak. Pregovori su obnovljeni dolaskom na vlast nove administracije u SAD-u, ali su stali prije iranskih izbora u lipnju i nastavljeni u studenom prošle godine.

U nedjelju navečer, 13. veljače, jedan od iranskih dužnosnika optužio je zapadne strane u pregovorima da koče daljnji napredak. Ali Shamkhani, tajnik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti, na Twitteru je objavio da zemlje Zapada, a riječ je o SAD-u, Ujedinjenoj Kraljevini, Francuskoj i Njemačkoj, nastavljaju "predstavu" kako bi izbjegle djelovanje u skladu s obvezama, prenijela je iranska agencija Fars.

Kina i dalje šuti

Shamkhani je prošlog ponedjeljka, 7. veljače, upozorio da je ključ uspjeha pregovora u američkom ukidanju "okrutnih sankcija. Naputak iranskim pregovaračima je precizno utvrđen. Sporazum u kojem nisu uklonjene sankcije, koje predstavljaju najveći pritisak, ne može biti temelj dobrog dogovora", napisao je tada na Twitteru.

Koji mu je očito drag kao Trumpu dok je smio na njemu objavljivati. Ova je izjava u izravnoj suprotnosti s objavom koju je na Twitter stavio glavni ruski pregovarač Mihail Uljanov: "Sve su ocjene bile pozitivne. Tijekom pregovora postignut je znatan napredak." Nije isključeno da je riječ o svjesnom pokušaju kreiranja pozitivne slike u trenutku kad se Rusija nalazi pod snažnim pritiskom zbog ukrajinske krize. Pokazati da pregovori na drugom sektoru daju rezultat.

Iako je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak, 10. veljače, izjavio da je još dalek put do oživljavanja JCPOA. Narodna Republika Kina, po običaju, šuti.

OPEC+ prati

Teheran smatra da ima pregovaračku prednost u odnosu na SAD jer bi svjetskom energetskom tržištu dobro došlo ukidanje sankcija i slobodna trgovina iranskom naftom. U situaciji kad se cijena barela popela na 96 dolara i ide prema psihološkoj granici od 100 (prije 18 godina psihološka granica je bila 50).

Reuters je u četvrtak, 10. veljače, objavio da je izvoz iranske nafte u stalnom rastu te je dosegao razinu od milijun barela dnevno usprkos sankcijama. To je najviša razina otkad je 2018. Trump izašao iz JCPOA i vratio sankcije. Kupci su gotovo isključivo Kinezi. Što predstavlja problem za Islamsku Republiku jer im mora prodavati naftu ispod tržišne cijene. Ali je važan element u procjeni pregovaračkih pozicija za obnovu JCPOA.

Kartel proizvođača nafte OPEC+ (+ je Rusija) pomno prati pregovore u Beču toplo se nadajući da će potrajati što dulje kako bi oni mogli upravljati tržišnom cijenom. Ostvariti što više zarade iz situacije koja im u svakom pogledu ide na ruku. Iako su s više strana stigli pozivi da povećaju proizvodnju kako bi smanjili inflatorni pritisak visoke cijena energenata, ostali su pri politici postupnog povećanja proizvodnje. Ulazak Irana na tržište im u ovom trenutku, zbog toga, ne odgovara.

Izrael podržava novi nuklearni sporazum

Izrael je odlučio u siječnju ove godine promijeniti politiku prema nuklearnom sporazumu. Barak Ravid, novinar uglednog portala Axios, izuzetno dobro upućen u zbivanja u izraelskoj vladi, objavio je da je brigadni general Aharon Haliva, čelnik vojne tajne službe, predložio sigurnosnom kabinetu da podrži eventualni novi JCPOA. Za njega tvrdi da je u skladu s interesima Izraela jer pruža povećanu sigurnost u vezi s ograničenjima iranskog nuklearnog programa, što bi Izraelu kupilo više vremena da se pripremi za scenarije eskalacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:58