IZAŠLO NA VIDJELO

Interni dokumenti otkrili što se događa u Amazonu: ‘Jadni vozači moraju mokriti u bočice‘

Uz radnike je odmah stao Bernie Sanders, a podržao ih je i američki predsjednik Joe Biden. Tvrtka nije odgovorila na navode
 Frederic J. BROWN/AFP

Interni dokumenti tvrtke Amazon pokazuju da njihovi vozači moraju obavljati nuždu i mokriti u bočice kako bi stigli odraditi posao na vrijeme. Dokumenti su procurili u javnost samo dan nakon što je Amazon demantirao izvještaje da su radnici u dostavnoj službi prisiljeni mokriti u boce zbog nedostatka pristupa kupaonicama.

Da Amazon ima problema s načinom na koji se odnosi prema svojim suradnicima (eng. associates) tvrdi se već godinama. Primjerice, Business Insider je 2018. kontaktirao više od 30 dostavljača Amazona u SAD-u koji su se požalili na radne uvjete poput "fizički zahtjevnog radnog okruženja u kojemu se, pod strogim vremenskim ograničenjima, osjećaju prisiljeni voziti opasno velikom brzinom", "prošišati stop znak" i "mokriti u boce unutar dostavnih kamiona".

Tijekom godina, slične priče bi izašle u javnost, a u međuvremenu se osnovala i grupa na Redditu gdje se suradnici (neslužbeno) okupljaju, dijele iskustva i podršku.

Međutim, Amazon gotovo uopće nije reagirao na te navode sve dok krajem prošle godine radnici u skladištima nisu počeli razmišljati o tome da se učlane u sindikat.

Tisuće Amazonovih radnika skladišta u Alabami prije otprilike mjesec dana počeli su glasati o tome hoće li organizirati sindikat.

Uz radnike je odmah stao Bernie Sanders koji se uputio u Bessemer u Alabamu da im pruži podršku, a podržao ih je i američki predsjednik Joe Biden.

"Svaki bi radnik trebao imati slobodan i pošten izbor da se pridruži sindikatu", koji "treba donijeti bez zastrašivanja ili prijetnji od strane poslodavaca", rekao je Biden.

Stvar je uzavrela prije nekoliko dana kad se CEO Amazona za globalno potrošačko poslovanje Dave Clark na Twitteru odlučio narugati Sandersu pa je napisao: "Ako želite slušati Sandersa koji govori o zdravstvenoj zaštiti i 15 dolara na sat, onda dođite u centar grada. No ako želite zaraditi 15 dolara na sat i imati dobru zdravstvenu, Amazon će vas zaposliti".

Na tu izjavu reagirao je demokratski zastupnik Mark Pocan koji je poručio: "To što plaćate radnike 15 dolara po satu ne čini vas 'progresivnim radnim mjestom' kad istovremeno razbijate sindikate i tjerate radnike da mokre u boce s vodom".

Amazon je brzo poslao demanti: "Ne vjerujete valjda stvarno u priče oko mokrenja u boce? Ako je to istina, onda nitko ne bi htio raditi za nas".

Ovaj odgovor mora da je dodatno razbjesnio Amazonove dostavljače jer su proslijedili interne e-mailove i dokumente američkoj neprofitnoj organizaciji Intercept, u kojima se dokazuje da su mokrenje u bocu i defekacija česta praksa.

"Večeras je suradnik otkrio ljudski izmet u Amazon vrećici koju je vozač vratio u stanicu”, navodi se u internom e-mailu poslanom u svibnju 2020. godine. "Ovo je treći put u posljednja 2 mjeseca da su vreće vraćene u stanicu sadržavale ljudski izmet. Razumijemo da su se naši suradnici vozači možda našli u izvanrednoj situaciji dok su bili na cesti, a posebno tijekom covida i da nisu uspjeli pronaći kupaonicu tijekom isporuke. Bez obzira na to, vozači ne mogu, NE SMIJU, vraćati vreće s izmetom". U e-mailu dalje stoji: "U posljednje vrijeme primijetili smo porast svih vrsta nehigijenskog smeća koje je ostalo u vrećama: korištene maske, rukavice, boce urina".

Radnici su Interceptu priznali da se ovaj problem često spominje u internim razgovorima, a jedan bivši zaposlenik Amazona rekao je da su vozači "implicitno prisiljeni to učiniti, jer ćemo u suprotnom izgubiti radno mjesto zbog previše neisporučenih paketa”.

Amazon nije odgovorio na navode.

Kontroverza oko mokrenja u boce nije jedina koja muči Amazon ovoga tjedna. Vice je prije nekoliko dana otkrio da su vozači Amazona u SAD-u prisiljeni potpisati obrasce "biometrijskog pristanka” kako bi mogli nastaviti raditi za diva internetske prodaje. Ti podaci omogućuju UI-kamerama da konstantno prate vozače Amazona, a kojih ima oko 75 tisuća u SAD-u, dok su na radnome mjestu.

"Nitko ne bi trebao biti prisiljen raditi u nehumanim uvjetima i dati poslodavcu svoje osjetljive biometrijske podatke, samo da bi mogao preživjeti”, izjavila je zamjenica skupine za zaštitu radničkih prava Fight for the Future, Evan Greer.

Amazon ima oko 800 tisuća radnika/suradnika u SAD-u, a niti jedan nije učlanjen u sindikat. U Europi je situacija malo drugačija jer su radnici uglavnom učlanjeni u sindikate i smiju štrajkati. Primjerice, radnici sindikata Verdi u Njemačkoj, među kojima su i radnici Amazona, prošle godine su tražili povećanje plaća zbog većeg obujma posla tijekom pandemije. Prije nekoliko dana Amazonovi radnici u Italiji pokrenuli su štrajk zbog pretjeranog radnog opterećenja.

Samo u 2020. godini, Amazon je zabilježio povećanje prodaje za 37 posto, a izvršni direktor Jeff Bezos tijekom pandemije povećao je svoje bogatstvo za 400 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:18