NAJNOVIJI PODACI

Inflacija u eurozoni dosegnula rekordnu razinu: ‘Europska središnja banka morat će reagirati‘

Povećanje inflacije u eurozoni, mjerena potrošačkim indeksom, nadmašilo je očekivanja analitičara
 Yuri Cortez/AFP

Inflacija u eurozoni dosegnula je 4,9 posto u studenome, što je njen najveći rast u posljednih više od dvadeset godina, odnosno prvi puta otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća. Nove informacije stavit će još više pritiska na Europsku središnju banku da smanji monetarne poticaje, piše FT.

Povećanje inflacije u eurozoni, mjerena potrošačkim indeksom, nadmašilo je očekivanja analitičara koji su očekivali rast do 4,5 posto.

Najveći utjecaj na inflaciju u 19 zemalja koje koriste euro kao valutu imale su cijene energenata, koje su rasle čak 27,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, no svoj obol rastu inflacije dale su i cijene hrane te uslužnih djelatnosti.

Najviše su u mjesecu na izmaku porasle cijene energije, za 27,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U listopadu poskočile su 23,7 posto.

Iz Europske središnje banke pokušavaju umiriti javnost i ističu kako će se stvari vratiti u normalu sljedeće godine, kada bi trebalo doći do pada cijena i oporavka lanaca opskrbe.

Ipak, ima i onih dužnosnika iz Europske središnje banke koji ne dijele optimizam svojih kolega.

- Postoji rizik da se nećemo riješiti inflacije tako brzo kao što su neki očekivali - kazao je Luis de Guindos, potpredsjednik ESB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:12