KRIPTOVALUTE

Indija najavila presedanski potez, Bitcoin probio još jedan rekord: ‘Ljude pokreće pohlepa!‘

Planiraju donijeti zakon kojim se zabranjuju kriptovalute i kažnjava svakoga tko rudari ili trguje njima
Ilustracija
 Jack Guez/AFP

Indija planira donijeti zakon kojim se zabranjuju kriptovalute, kažnjava svakoga tko rudari, trguje ili čak drži takvu digitalnu imovinu.

Potvrdio je to visoki vladin dužnosnik Reutersu ukratko objašnjavajući što se sve nalazi u nacrtu zakona.

Zakonom, koji slovi kao jedna od najstrožih politika prema kriptovalutama, kriminalizirat će se posjedovanje, izdavanje, rudarenje, trgovanje i prijenos kripto-imovine.

Ova mjera u skladu je s vladinim prijedlogom iz siječnja kad je objavila da planira zabraniti privatne virtualne valute poput bitcoina dok gradi okvir za izradu službene digitalne valute.

Vlasnici kriptovaluta imaju šest mjeseci za likvidaciju, nakon čega će im biti izrečene kazne, objasnio je neimenovani izvor.

Dužnosnici su uvjereni da će prijedlog biti prihvaćen i zakon usvojen jer vlada premijera Narendre Modija drži većinu u parlamentu.

Ako zabrana postane zakon, Indija će postati prva država u svijetu koja je zabranila kriptovalute. Najbliže tome do sada je došla Kina, koja zabranjuje rudarenje i trgovanje, ali ne i posjedovanje virtualne valute.

U međuvremenu, Bitcoin je probio još jedan vlastiti rekord i prešao vrijednost od 60.000 američkih dolara, čime je samo u ovoj godini gotovo udvostručio vrijednost.

Unatoč vladinim prijetnjama, volumen transakcija raste i osam milijuna ulagača trenutačno drži 100 milijardi rupija (oko 1,4 milijardi dolara) u kripto-investicijama.

"Novac se rapidno povećava svaki mjesec i nitko ne želi sa strane sjediti i gledati", rekao je za CNBC kripto-investitor Sumnesh Salodkar. "Iako su ljudi u panici zbog potencijalne zabrane, pokreće ih pohlepa".

Registracije korisnika i priljev novca na lokalnoj kripto-burzi Bitbns povećani su 30 puta u odnosu na prije godinu dana. Unocoin, jedna od najstarijih burzi u Indiji, zabilježila je 20.000 novih korisnika u siječnju i veljači, a ZebPay je u samo jednom danu u veljači 2021. napravio dnevni volumen kao u cijeloj veljači 2020.

Najviši indijski dužnosnici kriptovalutu su nazvali "Ponzijevom shemom", ali ministrica financija Nirmala Sitharaman ranije ovog mjeseca pokušala je ipak ublažiti zabrinutost investitora.

"Mogu vam samo natuknuti da ne zatvaramo naš um, već tražimo načine na koje se eksperimenti mogu dogoditi u digitalnom svijetu i kriptovalutama. Zauzet ćemo vrlo kalibriran položaj", rekla je Sitharaman.

Reutersov izvor pak tvrdi da je plan zabraniti privatnu kripto-imovinu uz istodobno promicanje blockchaina - sigurnu tehnologiju baze podataka koja je okosnica virtualnih valuta, ali i sustava za koji stručnjaci kažu da bi mogao revolucionirati međunarodne transakcije.

“Nemamo problema s tehnologijom. Nema štete u iskorištavanju tehnologije ", rekao je dužnosnik, dodajući kako će vladini potezi biti" kalibrirani "u smislu kazni za one koji nisu likvidirali kripto-imovinu u roku.

Vladino vijeće je 2019. godine preporučilo zatvorsku kaznu do 10 godina za one koji rudare, generiraju, drže, prodaju, prenose, uništavaju, izdaju ili trguju kriptovalutama.

Dužnosnik je odbio reći hoće li novi zakon uz novčane uključivati i zatvorske kazne, ali rekao je da su rasprave u završnoj fazi.

Istodobno, središnja banka radi na pokretanju vlastite digitalne valute, potez kojeg prijedlog zakona podržava.

Unatoč euforiji na tržištu, investitori su svjesni da bi mogli biti u opasnosti.

"Ako je zabrana službena, moramo je se pridržavati", rekao je Naimish Sanghvi, koji se prošle godine počeo kladiti na digitalne valute, "Do tada bih radije gomilao i bio na tržištu nego paničario i prodavao."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:27