NEGATIVAN STAV

I guverner središnje japanske banke oštro napao bitcoin: ‘Trguje se špekulativno...‘

Bitcoin je proteklih mjeseci izazivao ozbiljne potrese na globalnim financijskim tržištima skokovima i padovima vrijednosti.
 Pool For Yomiuri/AFP

"Većinom se trguje špekulativno, a volatilnost je izuzetno visoka. Jedva se koristi kao sredstvo namire." Tako je Haruhiko Kuroda, guverner Bank of Japan, središnje japanske banke, objasnio negativan stav prema kriptovaluti koja je proteklih mjeseci izazivala ozbiljne potrese na globalnim financijskim tržištima skokovima i padovima vrijednosti.

Podatci potvrđuju Kurodino razmišljanje. Cijena bitcoina je u ponedjeljak porasla za 16%, a samo dan ranije, u nedjelju, pala za 18%.

Kuroda je pomno diferencirao kriptovalutu od stablecoina (kriptovaluta koja je vezana uz neku vanjsku vrijednost koja može biti i klasični novac, dolar primjerice ili zlato). Koji mora udovoljavati pravnim standardima i zdravim pravilima upravljanja kako bi u budućnosti mogao postati prikladan način plaćanja, naglasio je guverner Bank of Japan. Ipak, bez obzira na kolebljivost, bitcoin je u odnosu na prošlu godinu ostvario oko 30% dobitka. Ray Dalio, osnivač Bridgewater Associates, rekao je da bi, ako kriptovalute nastave jačati, ulagači mogli odlučiti ulagati u njih, a ne u državne obveznice.

Kuroda je posljednji u nizu guvernera središnjih banaka koji je oštro napao bitcoin. Jerome Powell, čelnik američke emisijske banke Fed, u travnju je rekao da su kriptovalute jednostavno sredstva za špekuliranje. Luis de Guindos, zamjenik predsjednice Europske središnje banke (ECB), rekao je da na te žetone (tokens) ne bi trebalo gledati kao na pravo ulaganje.

Andrew Bailey, guverner Bank of England, središnje engleske banke, ovog je mjeseca upozorio da kriptovalute nemaju suštinsku vrijednost i da bi ih ljudi trebali kupiti samo ako su spremni izgubiti novac.

Bitcoin se našao i pod snažnim udarom kineskih vlasti koje su ga zabranile, ali iz drugih razloga. Transakcije tom kriptovalutom izbjegavaju kontrolu kineskih financijskih vlasti što je ozbiljan problem sustavu koji se bazira na potpunoj kontroli djelovanja stanovništva. Iran je također zabranio bitcoin opet iz specifičnih razloga. Rudarenje bitcoina je trošilo toliko električne energije da je nekoliko puta izazvalo pad sustava opskrbe. Za stanovnice i stanovnike Islamske Republike bitcoin je otvorio mogućnost da u trenutku teškog ekonomskog pritiska zbog američkih sankcija dođu do sredstva.

Većina središnjih banka, primarno zbog pritiska koji je izazvao bitcoin, radi na lansiranju elektronske valute. Kina ju već testira u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:39