OTVORENA JE ISTRAGA

Grk i Saudijac ranjeni u bombaškom napadu na groblju u saudijskom gradu Džedi

Na groblju je bilo osoblje iz nekoliko konzulata, koji su u zajedničkom priopćenju "snažno osudili kukavički napad na nedužne ljude"
 AFP

Državljanin Grčke i saudijski policajac "kukavički" su ranjeni u bombaškom napadu na nemuslimansko groblje u Džedi, objavile su saudijske vlasti pošto su ranije agencije prenijele vijest o napadu na svečanosti u spomen kraja Prvog svjetskog rata 11. studenoga 1918.

Otvorena je istraga napada na diplomatsko osoblje koje je došlo odati počast na dan potpisivanja primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat, objavila je novinska agencija SPA.

Na groblju je bilo osoblje iz nekoliko konzulata, koji su u zajedničkom priopćenju "snažno osudili kukavički napad na nedužne ljude", prenosi agencija France presse.

Na svečanosti je bilo osoblje iz konzulata Francuske, Grčke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Francusko veleposlanstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pozvalo je svoje državljane na oprez, a posebno u "turističkim područjima i na mjestima gdje se okupljaju strani državljani".

U Parizu je ministarstvo vanjskih poslova priopćenjem oštro osudilo napad i pozvalo saudijske vlasti da ga istraže te identificiraju i kazne počinitelje.

Riječ je o drugom napadu na francuske interese u Džedi nakon napada na zaštitara francuskog konzulata počinjenog 29. listopada u vrijeme niza džihadističkih napada u Francuskoj i u Beču 2. studenoga, povezanih s karikaturama proroka Muhameda.

Nekoliko zemalja u srijedu obilježava 102. obljetnicu primirja zaključenog između Njemačke i savezničkih snaga čime je završetak Prvog svjetskog rata.

Izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o pravu na karikature u ime slobode izražavanja izazvale su ogorčenje na Bliskom istoku i u muslimanskom svijetu.

U govoru na komemoraciji za profesora Samuela Patyja, kojeg je 16. listopada dekapitirao radikalni islamist jer je pokazivao karikature proroka Muhameda na predavanju o slobodi izražavanja, predsjednik Macron je obećao da "neće odustati od karikatura" u ime obrane slobode govora.

U nekim zemljama s muslimanskom većinom, vjernici su bijesno reagirali na Macronove izjave i na prosvjedima palili njegove fotografije te pokrenuli bojkot francuskih proizvoda.

Macron ih je pokušao smiriti izjavama u razgovoru za kanal Al-Jazeera kazavši da može razumjeti da muslimani mogu biti šokirani karikaturama proroka, ali je upozorio na "manipulacije i na nasilje".

Francuska, Austrija, Njemačka i Europska unija održale su mini samit videokonferencijom u utorak kako bi ojačale europski odgovor na terorizam, nakon atentata u Francuskoj i Beču.

Saudijsko kraljevstvo, koje promiče rigorozni oblik islama, pokušava se zadnjih godina predstaviti u novom svjetlu provedbom liberalnih društvenih reformi koje je pokrenuo Mohamed bin Salman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:43