PODMIRIT ĆE RAČUN

Grčka planira platiti ruski plin, ali tako da poštuje sankcije Europske Unije

Kupci iznos uplaćuju na poseban račun u Gazprombanci, u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima

Postrojenja ruskog plina nedaleko Varšave u Poljskoj

 Janek Skarzynski/AFP

Grčka planira u svibnju platiti plin ruskom dobavljaču Gazpromu poštujući sankcije Europske unije, izjavio je u četvrtak ministar energetike Kostas Skrekas.

Gazprom je u srijedu obustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj zato što nisu prihvatile novi mehanizam plaćanja koji kupcima iz "neprijateljskih" zemalja propisuje plaćanje plina u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.

Kupci iznos uplaćuju na poseban račun u Gazprombanci, u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, a ona ih potom prodaje na aukciji na moskovskoj burzi i uplaćuje rublje na račun Gazproma.

Dugoročni ugovor

Moskva je plaćanje plina u rubljama propisala krajem ožujka, kupcima iz zemalja koje su Rusiji uvele sankcije, poput SAD-a, EU-a i Švicarske, blokiravši joj pristup međunarodnom platnom sustavu.

Grčka uvozom iz Rusije podmiruje više od 30 posto potražnje za plinom i s Gazpromom je sklopila dugoročni ugovor o opskrbi koji istječe 2026. godine, napominje Reuters.

Grčki dobavljač plina DEPA mora platiti sljedeći račun, za plin isporučen u travnju, 25. svibnja, rekao je u četvrtak za radio Skaj ministar Kostas Skrekas, ne preciziravši kako će plaćanje biti provedeno.

"Platit ćemo tako da ne prekršimo sankcije i da osiguramo opskrbu zemlje energijom", rekao je Skrekas.

"Gazprom je predložio mehanizam plaćanja, koji uključuje pravne, financijske i političke aspekte i mi ih sada sve analiziramo" dodao je grčki ministar energetike, pozivajući kolege iz EU-a da na sastanku zakazanom sljedećeg tjedna usvoje zajednički stav o tom pitanju.

Gubitak kontrole

Europska komisija poručila je prošlog tjedna kompanijama da im sankcije ne brane otvaranje računa u Gazprombanci, naglasivši ujedno da bi od Rusije trebale tražiti potvrdu da su uplatom novca na račun u Gazprombanku ispunile ugovorne obaveze.

Tjedan ranije Komisija je u "preliminarnoj i tehničkoj bilješci" istaknula problem gubitka kontrole nad novcem u trenutku uplate iznosa u ugovorenoj valuti, upozorivši da se time otvara mogućnost dodatnih troškova i ruske manipulacije tečajem.

Glasnogovornik grčke vlade izjavio je danas da je konverzija tehničko pitanje.

"Do sada smo plaćali u eurima i to ćemo činiti i ubuduće. Pitanje kako će oni biti konvertirani u rublje bit će razjašnjeno", rekao je Giannis Oikonomou u brifingu s novinarima.

"Vjerujem da će do kraja svibnja, kada moramo platiti Gazpromu, postupak biti kristalno jasan", dodao je glasnogovornik grčke vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:21