TEŠKA KAZNENA DJELA

Europol pokrenuo kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u EU, među njima i tri državljana RH

Među ukupno 62 bjegunca nalaze se i trojica hrvatskih državljana - Marko Nikolić (58), Milan Nikolić (45) i Josip Mihajlović (25)

Marko Nikolić

 eumostwanted.eu

Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), uz aktivnu podršku Europola, pokrenula je u petak kampanju EU Most Wanted 2021 usmjerenu na pronalaženje europskih bjegunaca koji se skrivaju pred očima javnosti, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Svi bjegunci u ovoj kampanji traženi su zbog teških kaznenih djela poput ubojstva, trgovine drogom i ljudima, a među ukupno 62 bjegunca nalaze se i trojica hrvatskih državljana.

Policija je precizirala da je riječ o Marku Nikoliću (58), koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja u teškom ubojstvu 2001. godine, Milanu Nikoliću (45), osuđenom na 15 godina zbog teškog ubojstva 2005. i Josipu Mihajloviću (25) za kojim se traga radi pokušaja ubojstva 2019.

Policija ističe da su godišnje kampanje EU Most Wanted, od pokretanja web stranice 2016. godine, doživjele kontinuirani uspjeh. Dodaje da je 2020. godine uhićeno 16 bjegunaca, od kojih je njih petero uhićeno zahvaljujući kampanji.

U policiji nadodaju da se kriminalci, uz dojave građana, i sami predaju zbog jačanja svijesti javnosti koja je rezultat kampanje te da je od 2016. godine uhićeno ukupno 110 bjegunaca, a 41 od tih uhićenja izravno je povezano s dojavama putem web stranice EU Most Wanted.

Kampanju Europe’s Most Wanted pokrenula je ENFAST mreža stručnjaka u siječnju 2016. godine uz punu podršku Europola. Svi članovi ENFAST-a specijalizirani su za pronalaženje kriminalaca koji su u bijegu i koje se sumnjiči ili koji su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te je za njima raspisan europski uhidbeni nalog.

Suradnja među državama članicama ključna je u rješavanju ove vrste prekograničnog kriminala, jer neki bjegunci bježe iz zemlje u zemlju i na taj način izbjegavaju tijela za provedbu zakona, zaključuje Ravnateljstvo policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:08