NESMETANI PRISTUP

Europa priprema uvođenje digitalnog eura zbog straha od ‘ekstremnih događaja‘

ESB vidi više različitih scenarija prema kojima bi se uvođenje digitalnog eura moglo pokazati nužnim
Christine Lagarde
 Frederick Florin/AFP

U Europsko središnjoj banci (ESB) ozbiljno razmišljaju u o uvođenju digitalnog eura. U 'Izvještaju o digitalnom euru', čiji Uvod su potpisali predsjednica ESB-a Christine Lagarde i član Izvršnog odbora ESB-a te ujedno predsjednik Eurosystemovog 'High-Level Task Force-a' za digitalnu valutu centralne banke, Fabio Panetta jasno je naznačeno ubrzavanje rada na izdavanju europskog digitalnog novca.

U situaciji dok je u EU gotovina i dalje dominantni način plaćanja u ESB-u su svjesni kako nove tehnologije kao i očekivanja potrošača u značajnoj mjeri mijenjaju način plaćanja. 'Kako bi osigurali da građani imamu nesmetani pristup novcu središnje banke na način koji je potreban u digitalno doba, Upravno vijeće ESB-a odlučilo je požuriti rad na mogućem izdavanju digitalnog eura – elektronskog oblika novca centralne banke koji bi trebao biti dostupan građanima i kompanijama. Digitalni euro uveo bi se uz gotovinu i ne bi ju zamijenio', poruka je u Predgovoru 'Izvještaja o digitalnom euru'.

Prema tumačenima Izvještaja, digitalni euro stvorio bi sinergiju s privatnim rješenjima u digitalnom plaćanju te bi stvorio više inovativni, kompetitivni i otporniji Europski sustav plaćanja, koji će služiti kako snaga ujedinjavanja europskih digitalnih ekonomija, kao i širih europskih integracija.

ESB još uvijek nema 'dizajn' digitalnog rješenja niti čvrstu viziju uvođenja digitalnog eura nego je u ovoj fazi pred specijalni task force postavila zadaću kreiranja rješenja za kreativnu valutu koje mora osigurati 'pristupnost, robusnost, sigurnost, efikasnost i privatnost' i to u sustavu adekvatnog legislativnog okvira.

'Izdanje digitalnog eura moglo bi biti relevantno za praktično sve što Eurosystem radi te će proizvesti snažne učinke na društvo kao cjelinu', poručuju u Predgovoru Izvještaja.

Već executive summary otkriva kako ESB vidi više različitih scenarija prema kojima bi se uvođenje digitalnog eura moglo pokazati nužnim. Jedan od scenarija u svakom slučaju je drastični pad korištenja gotovine, ali se između redaka može iščitati kako u ESB-u računaju i moguće druge scenarije (napisali su 'ekstremne događaje') u kojima bi drugi oblici elektronskog plaćanja postali nedostupni. Jedan od tih scenarija svakako je mogućnost da strana sredstva plaćanja počnu potiskivati postojeće načine plaćanja u EU.

Sigurni i jasni razlog uvođenja digitalnog eura jest smanjivanje ukupnih troškova i ekološkog utjecaja sustava plaćanja i monetarnih operacija.

Iako u ovoj fazi nemaju razrađeno viđenje kako bi koristili digitalni euro za jačanje postojećih alata monetarne politike, nije isključeno da će se, poručuju u Izvještaju, ubuduće krenuti i u tom smjeru. Skeptici u tome vide problem. Naime, sve dok posjedujete gotovinu možete izbjeći negativne kamate. Međutim, ako neki novac ima samo digitalni oblik, onda ga ne možete skladištiti niti u bilo kojem drugu nego elektronskom te ćete se morati sučeliti s realnošću negativnih kamata.

Cijeli 'Izvještaj od digitalnom euru' možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:45