SVE NA JEDNOM MJESTU

‘EU digitalni novčanik‘ služit će i za ulazak u avion, upis na fakultet, dobivanje kredita...

Ovo će nam omogućiti da u svakoj državi članici činimo ono što možemo u svojoj državi bez ikakvih dodatnih troškova
 Davor Pongracic/Cropix

Čekanje u redu da biste dobili izvod iz matične knjige rođenih, vjenčani list, kao i sastanci u banci da biste dobili kredit, uz golemu količinu papira, trebali bi ostati u prošlosti. A digitalna budućnost će građanima EU omogućiti da sve podatke imaju na jednom mjestu i da ih mogu koristiti kada god treba.

Mnoge države članice Europske unije već imaju takozvane e-osobne iskaznice, kojima se kompjuterski mogu povezati u sustav i samo isprintati brojne dokumente. Ali Europska komisija sada predlaže korak dalje uvođenjem takozvanih “digitalnih novčanika”. Komisija je jučer usvojila prijedlog o uvođenju tog “digitalnog novčanika” čija primjena bi mogla početi već za nešto više od godinu dana ako države članice budu brzo djelovale i uvele mjere koje predviđa Europski okvir digitalnog identiteta.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za “Europu spremnu za digitalno doba” Margrethe Vestager i povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton na tiskovnoj konferenciji govorili su o brojnim koristima za građane, ali i uvjeravali kako će “digitalni novčanik” biti siguran i da će građani imati još bolju zaštitu osobnih podataka nego što imaju sada.

Važno i za poslovanje

- Europski digitalni identitet će nam omogućiti da u svakoj državi članici činimo ono što možemo u svojoj državi bez ikakvih dodatnih troškova i s manje prepreka. Bilo to unajmljivanje stana ili otvaranje bankovnog računa. I sve to na siguran i transparentan način. Tako da mi sami odlučimo koliko podataka želimo podijeliti o sebi, s kime i u koje svrhe - rekla je Vestager.

Osim građanima, uvođenje “digitalnih novčanika” će biti važno i za poslovanje, upis na fakultet, ukrcavanje u avion, unajmljivanje automobila.

- Naša europska poduzeća, i velika i mala, također će imati koristi od ovih digitalnih novčanika. Imat će priliku nuditi širok popis usluga s obzirom na to da prijedlog nudi rješenje koje jamči sigurnost i povjerljiv sustav identifikacije - rekao je povjerenik Breton.

Prema riječima potpredsjednice Vestager, izdavanje digitalnih osobnih iskaznica neće više biti izbor država članica, nego obveza. One bi se morale priznavati u svim državama članicama, bez obzira na to koja ih je država izdala.

Vestager je najviše govorila o tome koliko će ti podaci biti sigurni i hoće li doista jamčiti dovoljnu zaštitu osobnih podataka. “Ovaj novčanik nam omogućuje da dijelimo samo ono što želimo. Ako želite, možete njome dati dokaz samo o vašoj starosti, samo datum rođenja i da pri tome ne odajete nikakve druge podatke, ni adresu gdje živite, ni ime i prezime, niti bilo što drugo - rekla je ona.

Javne usluge

Kao primjer stručnjaci u EU su naveli odlazak mladih u lokale ili diskoteke. Na ulazi im često traže osobne kako bi vidjeli da su punoljetni. Ali tako, kada im gledaju osobnu, mogu vidjeti i ime i prezime, u nekim državama i adresu stanovanja i mnogo drugih podataka. Ubuduće će iz “digitalnog novčanika” pokazati samo koliko im je godina.

Države članice koje već izdaju e-osobne neće ih morati mijenjati. Digitalne osobne iskaznice i “digitalni novčanik” će služiti za pristup javnim uslugama poput traženja rodnog lista, potvrde o zdravstvenom stanju, promjene adrese, otvaranja bankovnog računa, traženja kredita, prijave poreza, prijave za upis na fakultet, pohrane liječničkog recepta, unajmljivanja automobila pokazivanjem digitalne vozačke dozvole, prijave u hotelu i drugih usluga.

I Facebook će morati priznati 'novčanike'

Europska komisija vjeruje da će ovo spriječiti i velike internetske platforme i društvene mreže u prikupljanju osobnih podataka korisnika. Svi građani EU imat će pravo na “digitalni novčanik” iako on neće biti obvezan.

Potpredsjednica Europske komisije Vestager rekla je da će se od velikih platformi, poput Googlea i Facebooka, tražiti da prihvate digitalni novčanik građana za pristup umjesto obveze da stvore osobni korisnički račun. Time će se velikim kompanijama smanjiti prostor za dobivanje i kontrolu osobnih podataka građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:03