RATNI INCIDENT NA SREDOZEMLJU

Sirijski topovi oborili turski vojni zrakoplov

 AP

Sirijska protuzračna obrana srušila je u petak navečer turski vojni zrakoplov za koji tvrde da je ušao u njezin teritorij. Zrakoplov je pao u Sredozemno more, oko kilometar udaljenosti od sirijske obale. Sirijski mediji objavili su kako je letio “nisko i brzo”.

Prema međunarodnom protokolu za ovakve situacije, sirijske i turske pomorske snage zajednički tragaju za dvojicom turskih pilota.

Priznali obaranje

Turska je sinoć objavila kako je izgubila kontakt sa svojim zrakoplovom dok je nadlijetao tursku pokrajinu Hatay, 90 minuta nakon što je uzletio s aerodroma Erhac na sjeverozapadu zemlje. Taj je dio i danas predmet spora Turske i Sirije koja na svojim kartama taj dio Turske crta kao sirijski teritorij. Uskoro je iz Sirije stiglo priznanje kako su oni oborili zrakoplov.

Zalutao u prostor

Odnosi dviju zemalja, koje su nekad bile saveznice, snažno su pogoršani nakon početka pobune u Siriji i pokušaja predsjednika Bašara al-Asada da tu pobunu uguši u krvi. Turski predsjednik Abdullah Gul priznao je kako postoji mogućnost da je “turski zrakoplov zalutao u sirijski zračni prostor”.

- Pri tome nije bilo zle namjere. Stvari su jednostavno izmakle kontroli zbog brzine zrakoplova.

Uobičajeno je za vojne zrakoplove da povremeno završe izvan granica državnog zračnog prostora - objasnio je Gul.

Turska je odgovorila povlačenjem svog predstavnika u Damasku. - Napravili smo to iz sigurnosnih razloga. To ne znači da smo prekinuli kontakte - istaknuo je Gul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:27