OKRUTNI UBOJICA NE IDE U ZATVOR?

Breivik mora na liječenje, to će mu biti najteža kazna

Anders Behring Breivik stands in the courtroom in Oslo Wednesday morning May 16, 2012. Breivik, a 33-year-old Norwegian, faces terrorism and premeditated murder charges for the bombing in Oslo's government district and the shooting spree at the governing Labor Party's annual youth camp on Utoya. Eight people died in Oslo and 69 were killed on the island, in a lake some 40 kilometers (25 miles) northwest of the Norwegian capital. (AP Photo/Stian Lysberg Solum, Pool)
 AP

I dalje nisu u potpunosti raščišćene dvojbe oko njegovog psihičkog zdravlja, no smatramo da Anders Behring Breivik treba biti poslan u psihijatrijsku ustanovu, a ne u zatvor - zaključio je tužitelj Svein Holden. Ukoliko se sud složi s njegovim zahtjevom, manijak koji je hladnokrvno smaknuo 77 ljudi nikad neće biti osuđen na zatvorsku kaznu nego će biti podvrgnut prisilnom psihijatrijskom liječenju u zatvorenoj ustanovi.

Priznao, ali nije kriv

Tužitelji su jučer pred sudom u Oslu održali završnu riječ, a presuda se očekuje u srpnju ili kolovozu. Breivik je odmah na početku suđenja priznao da je planirao i izveo bombaški napad na zgradu vlade u Oslu i krvavi pohod po otoku Utřyi na kojem je smješten kamp mladeži norveške Laburističke stranke. No tvrdio je da za to ne može biti proglašen krivim jer su ta ubojstva dio rata protiv islamizacije Norveške.

- Uzevši u obzir sumnje u njegovo psihičko zdravlje treba reći i da je gore psihotičnu osobu poslati u zatvor, nego psihički zdravu osobu poslati u psihijatrijsku ustanovu - dio je Holdenovog obrazloženja. Za samog Breivika presuda prema kojoj je psihički bolestan i zbog toga ne može kazneno odgovarati za zločin mogla bi biti gora od toga da je poslan u zatvor.

Izmišljeni suborci

Naime, poremećeni ubojica trudio se pod svaku cijenu dokazati kako nije psihotičan kako bi natjerao ljude da njegove ekstremno-desničarske i antiislamističke stavove uzmu ozbiljno. Kako bi potvdio da nije usamljeni manijak, Breivik je policiji tvrdio kako je dio “međunarodnog reda Vitezova templara” koji dijeli njegove ciljeve i metode u križarskom ratu protiv islamizacije Europe. Policija tvrdi kako za tu tvrdnju ne postoje nikakvi dokazi.

- Sud mora prihvatiti činjenicu da nikada neće dobiti sve odgovore na naša pitanja. Među njima je i pitanje kako se Breivik pretvorio u stroj za ubijanje - izjavila je Holdenova kolegica, tužiteljica Inga Bejer Engh. Završnu riječ tužitelja Breivik je dočekao smijući se.

Cijelo krilo za ubojicu

Prvo psihijatrijsko vještačenje obavljeno prije suđenja završavalo je zaključkom kako je Breivik neuračunljiv i da pati od paranoidne shizofrenije. Taj je nalaz izazvao buru prosvjeda u Norveškoj, a sud je Breivika poslao na novo vještačenje. Druga skupina psihijatara utvrdila je kako je Breivik bio uračunljiv.

Ukoliko sud usvoji zahtjev tužiteljstva, Norveška će morati naći prikladan smještaj za ubojicu s Utřye. Prema nepotvrđenim informacijama, jedno od mogućih rješenja je i dogradnja strogo čuvanog zatvora Ila u kojem Breivik trenutačno boravi. Odlično opremljeni zatvor, praktički je poput hotela, osim što se stanari ne mogu odjaviti po želji. Taj bi zatvor trebao dobiti novo psihijatrijsko krilo u kojem će Breivik, barem na početku, biti jedini stanar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:50