LANSIRANJE RAKETA

Britanska satelitska kompanija OneWeb ukinula lansiranja s Bajkonura

Moskovska svemirska agencija je tražila garancije da njihova tehnologija neće biti korištena u vojne svrhe.

Raketa Sojuz.

 -/Sputnik/Profimedia

Britanska satelitska kompanija OneWeb rekla je u četvrtak da obustavlja sva lansiranja s ruskog kozmodroma Bajkonur nakon što je moskovska svemirska agencija tražila garancije da njihova tehnologija neće biti korištena u vojne svrhe.

Britanska vlada, koja je ima udio u OneWebu, rekla je da podupire odluku.

"U jeku ruske nelegalne i ničim izazvane invazije Ukrajine, razmatramo naše sudjelovanje u svim budućim projektima koji uključuju rusku suradnju", rekla je vlada.

Raketa Sojuz koja nosi 36 satelita OneWeba postavljena je na lansirno mjesto na kozmodromu Bajkonur u srijedu, prema fotografijama ruske svemirske agencije Roscosmos.

Roscosmos i Dmitrij Rogozin rekli su u srijedu da njegova agencija želi da im OneWeb pruži garancije da njihovi sateliti neće biti korišteni protiv Rusije, prema izvješću Interfaxa.

Bez toga, Rogozin je rekao da će Rusija otkazati planirano lansiranje u petak s kozmodroma Bajkonur, koji Rusija unajmljuje od Kazahstana, bez kompenzacije OneWebu, izvijestila je ruska novinska agencija.

OneWeb, koji konstelacijom 650 satelita nudi širokopojasnu vezu, Britanija i Bharti Global spasili su 2020. godine od bankrota. Eutelsat i SoftBank su također uložili.

Elon Musk, milijarder i izvršni direktor SpaceX-a, donirao je satelitske internetske terminale Ukrajini, gdje su internetske veze doživjele smetnje zbog ruske invazije.

Starlink, kao i OneWeb, koristi male satelite u niskoj orbiti (LEO) kako bi omogućio internetski pristup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:30