VELIKA PROMJENA

Bombastična najava iz ECB-a: ‘Čeka nas prava oluja, pad cijena bit će kaotičan!‘

Oštro podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko desetljeća odrazilo se i na tržište nekretnina

Zagreb

 Boris Kovacev/Cropix

Europska središnja banka (ECB) u srijedu je upozorila da bi cijene stambenih prostora u eurozoni mogle drastično pasti jer stanovi postaju građanima nedostupni zbog visokih kamatnih stopa, a istovremeno neprivlačni ulagačima. To je tek jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti tvrtkama i kućanstvima, prenosi Poslovni dnevnik.

Od srpnja 2022. godine ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a vjerojatno će i u idućim mjesecima ustrajati u strogoj monetarnoj politici, tvrdi Reuters.

Oštro podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko desetljeća odrazilo se i na tržište nekretnina koje je procvat doživjelo tijekom perioda dostupnih i povoljnih kredita.

- Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima, upozorio je ECB.

To se posebno odnosi na zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka. ECB-ovi podaci pokazuju da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španjolskoj i u baltičkim zemljama, napominje Reuters.

Također upozoravaju da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče. To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke, Pariz, Madrid, Lisabon i Dublin.

ECB ističe da kućanstvima na ruku ide snažno tržište rada pa će vjerojatno manje građana imati problema s povratom kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:30