UBOJSTVA NOVINARA

Blinken upozorava na ugrožavanje slobode medija u Latinskoj Americi, izdvojio je tri države

Istaknuo je da je ove godine na zapadnoj hemisferi ubijeno najmanje 17 medijskih radnika

Antony J. Blinken

 Mario Tama/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken kritizirao je pokušaje gušenja slobode medija u nekoliko latinoameričkih država, rekavši da Sjedinjene Države nastoje povećati zaštitu medija u regiji u kojoj je zabilježeno najviše ubojstava novinara.

Govoreći na događaju posvećenom slobodi medija uoči Samita Amerika, skupa na kojemu bi se trebalo raspravljati o gospodarskim problemima i migracijama, Blinken je rekao da vlade u toj regiji primjenjuju zakone i nadzor kojima je svrha ugušiti slobodu medija i zastrašiti novinare.

Izdvojio je Kubu, Nikaragvu i Venezuelu, tri zemlje koje je predsjednik Joe Biden isključio sa samita jer nisu demokratske, te rekao da je čin neovisnoga novinarstva u tim zemljama zločin.

"Nijedna regija u svijetu nije opasnija za novinare", rekao je Blinken dodavši da je ove godine na zapadnoj hemisferi ubijeno najmanje 17 medijskih radnika, navodeći podatke UNESCO-a o ubijenim novinarima.

Prošloga su tjedna u Brazilu nestali britanski novinar Dom Phillips i lokalni stručnjak Bruno Pereira, dok su izvještavali iz dalekoga dijela amazonske prašume u kojemu vlada bezakonje, a koji se nalazi u blizini granice s Peruom.

"Takvi su zločini prisutni jer ljudi koji ih zapovijedaju i provode rijetko za njih odgovaraju. Time se poručuje da se ti napadi mogu nekažnjeno nastaviti", rekao je Blinken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33