PROCURILI DOKUMENTI

Bio je uvjeren da ćemo se svi smrznuti, a sada su stigli podaci koji su u Kremlju izazvali nevjericu

Ukupni skladišni kapaciteti Europske Unije iznose oko 100 milijardi kubika plina, pa ne treba strahovati ni od iduće zime

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Mikhail Metzel/kremlin Pool/zuma Press/profimedia

Usprkos velikim strahovima od mogućih nestašica i redukcija, Europa je na putu da prebrodi zimu s rezervoarima plina više od polovice punim, prenosi portal Politico.

Novinari Politica imali su uvid u dokument Europske komisije u kojem se procjenjuje da će gospodarstva EU preživjeti najhladnije mjesece bez ozbiljne štete, bez obzira na prekid opskrbe ruskim plinom. Mjesecima se strahovalo od nestašica, no kombinacija blage zime, povećanog uvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) i velikog pada potrošnje plina znači će u skladištima krajem ožujka ostati više od 50 milijardi kubnih metara nepotrošenog plina. Ukupni skladišni kapaciteti EU iznose oko 100 milijardi kubika plina, što znači da s ovako velikim rezervama EU ne treba biti u strahu niti od iduće zime. Iz prošle zime skladišta su izašla s popunjenošću od samo 20 posto.

Rekordne cijene

Riječ je o kombinaciji dobrog planiranja i sreće, procjenjuje dužnosnik EK. Dobar dio uspjeha leži na kombinaciji neuobičajeno blagih vremenskih uvjeta i činjenice da Kina nije na tržištu (zbog mjera protiv covida-19), ali i veliki napori europskih zemalja da smanje potrošnju, izgrade nove LNG terminale i napune na vrijeme skladišta također su dali rezultate.

Povjerenik za energetiku Kadri Simson izjavio je u utorak da je Europa "dobila prvu bitku" u energetskom ratu s Rusijom. To je vrlo skupo plaćeno, s obzirom na to da je Bruxelles naložio da se uoči zime skladišta napune 80 posto, uz divljanje cijena za ukapljeni plin iz SAD-a, kojim se nadomještao izgubljeni ruski plin.

Veleprodajna cijena plina zbog toga je bila porasla na rekordne razine, dostigavši vrhunac od više od 335 eura po megavat satu u kolovozu, ali od tada su pale na nešto iznad 50 eura po megavat satu. Visoke cijene energije jako su opteretile kućanstva u nizu europskih zemalja, utjecale na snažno povišenje ulaznih troškova kompanija i ukupnu industrijsku konkurentnost Europe.

EU sada ima novi cilj popuniti 90 posto skladišta plina do studenog 2023., ali očekuju da će to dovesti do manjeg divljanja cijena plina na međunarodnom tržištu nego da su rezerve pri kraju.

Spas iz novih LNG terminala

Analitičari iz Independent Commodity Intelligence Services think tanka ocijenili su prije nekoliko dana da bi punjenje skladišta opet moglo biti "jednako težak izazov kao prošle godine", ali smatraju da EU sada ima više nego dovoljno uvoznih kapaciteta. EU sada ima pet novih plutajućih LNG terminala, po jedan u Nizozemskoj, Grčkoj, i Finskoj te dva u Njemačkoj, a još ih je u planu.

EU je u kolovozu prošle godine predložila članicama da smanje potrošnju plina za 15 posto, no potražnja je pala za više od 20 posto, prema najnovijim podacima Europske komisije. Pomogla je topla zima, ali i velika poskupljenja širom EU zbog kojih su potrošači smanjili potrošnju. EU će možda produljiti preporuku o smanjenju potrošnje za 15 posto, o tome bi ministri energetike trebali raspravljati na dva sljedeća sastanka u veljači i ožujku, navodi Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:02