FINANCIJSKI TSUNAMI

Bankovni krah trese i Europu, Biden pokušava smiriti Amerikance: ‘Vaš novac je u sigurnim rukama‘

Bankarski div HSBC pristao je kupiti podružnicu SVB-a u Ujedinjenom Kraljevstvu za simboličnu jednu funtu

Newyorška burza 13. ožujka

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Američki predsjednik Joe Biden objavio je danas da Amerikanci mogu "biti mirni" nakon što je njegova administracija poduzela nužne korake da se kolaps Silicon Valley banke (SVB) - inače po veličini drugi najveći krah neke banke u povijesti SAD-a - ne prelije na ostatak financijskog sektora.

- Zahvaljujući brzoj reakciji moje administracije tijekom posljednjih nekoliko dana, Amerikanci mogu biti sigurni da je bankarski sustav siguran. Vaši depoziti bit će spremni kada ih budete trebali - prenosi Bidenove riječi NBC News.

Američki je predsjednik objasnio kako je naložio svojem timu da "zaštiti američke radnike i male poduzetnike tako da se ne riskira novac poreznih obveznika" te da se utvrdi tko je odgovoran za krah. U skladu s time, menadžment SVB-a te Signature Banka, druge bankovne institucije uključene u mjere američke vlade, bit će smijenjeni. Biden je dodao i da će zatražiti od Kongresa i bankovnih regulatora da se postrože pravila za banke kako bi se umanjila mogućnost da se ovakva vrsta propasti ponovi.

image

Joe Biden

Saul Loeb/Afp

Savezna regulatorna tijela nekoliko su sati prije otvaranja trgovanja na svjetskim burzama u ponedjeljak ujutro najavila da će zaštititi sve depozite u SVB-u. Naime, postojala je bojazan da bi depoziti u Silicon Valley banci mogli ostati osigurani do maksimalnih 250.000 dolara, koliko je predviđeno saveznim mjerama. Međutim, riječ je o 16. najvećoj banci u SAD-u koja je upravljala s 209 milijardi dolara i imala 175 milijardi dolara u depozitima.

S ove strane Atlantika, bankarski div HSBC pristao je kupiti podružnicu SVB-a u Ujedinjenom Kraljevstvu za simboličnu jednu funtu, odnosno 1,21 američki dolar. Akvizicija je omogućena dogovorom britanske vlade i Banke Engleske nakon prošlotjednog kolapsa američkog zajmodavca.

Britanska podružnica HSBC-a sa središtem u Londonu službeno je 13. ožujka objavila vijest o preuzimanju.

- Ova akvizicija ima odličan strateški smisao za naše poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu - rekao je jučer izvršni direktor HSBC-a Noel Quinn.

Od 10. ožujka ove godine SVB UK imao je zajmove od oko 5,5 milijardi funti (6,7 milijardi dolara) i depozite od oko 6,7 milijardi funti (8,1 milijardi dolara), navodi HSBC u objavi.

image

Sjedište Silicon Valley Banke u Santa Klari

Justin Sullivan/Afp

Britanska vlada rekla je da će depoziti klijenata biti zaštićeni ‘‘bez potpore poreznih obveznika‘‘. ‘‘Klijenti SVB-a UK od danas će moći pristupiti svojim depozitima i bankarskim uslugama kao i inače‘‘, stoji u priopćenju.

Washington Post prenosi da će, prema uvjetima dogovora, britanska podružnica banke HSBC financirati akviziciju SVB-a UK Limited, za koju se očekuje da će biti dovršena odmah.

Britanska vlada, Bank of England i britanski financijski regulatori danima su tražili kupca za britansku podružnicu SVB-a kako bi zaštitili tehnološki sektor zemlje. SVB je glavni igrač na američkoj fintech sceni, a njegova podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2012. pruža bankarske usluge tehnološkim startupima i poduzećima kojima su potrebni resursi za rast i povećanje. Britanski startupi su bili u neizvjesnosti nakon što su američki regulatori zatvorili SVB u petak.

Jeremy Hunt, britanski ministar financija, rekao je da je vlada "hitno radila na ispunjenju" obećanja da će "paziti" na sektor i klijente banke. Govoreći prije objave banke u ponedjeljak, premijer Rishi Sunak inzistirao je na tome da je britanski ‘‘cjelokupni financijski sustav zdrav i nema razloga za brigu".

image
Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Banka Engleske priopćila je da je odobrila prodaju "kako bi stabilizirala SVB UK", osigurala "kontinuitet bankarskih usluga", smanjila "poremećaj u tehnološkom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva" i ojačala "povjerenje u financijski sustav‘‘.

Kolaps banke SVB izazvao je zabrinutost u širem bankarskom sektoru. Dionice europskih banaka i osiguravatelja pale su u ponedjeljak, a dionica Credit Suissea pala je za čak 12 posto, potonuvši na novu, rekordno nisku razinu. Indeks europskih banaka STOXX (.SX7P) pao je 5,7 posto nakon što je već u petak pao za 3,78 posto, što je najveći dvodnevni pad otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Investitori su prodavali dionice banaka diljem svijeta. U Londonu, Standard Chartered pao je šest posto, a Barclays je izgubio pet posto. Ulagači također ruše svoje prognoze daljnjeg rasta kamatnih stopa jer zaključuju da će središnje banke biti manje zainteresirane za jače zaoštravanje monetarne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:12