CYBER NAPADI

Anonymousi pokrenuli hakersku ofenzivu na ruske medije: ‘Ne šaljite svoje sinove i muževe u sigurnu smrt‘

Službene stranice ruskih medija TASS, Izvestie, ruskog izdanja Forbesa, Fontanke i brojnih drugih jučer su hakirane oko 14 sati po moskovskom vremenu
 Aris Messinis/AFP

Službene stranice ruskih medija TASS, Izvestie, ruskog izdanja Forbesa, Fontanke i brojnih drugih jučer su hakirane oko 14 sati po moskovskom vremenu. Svi posjetitelji koji su pokušali pristupiti tim stranicama mogli su vidjeti proturatnu poruku u kojoj se građane poziva da zaustave invaziju na Ukrajinu koju je započeo predsjednik Vladimir Putin.

'Dragi građani, pozivamo vas da zaustavite ovo bezumlje', pisalo je u poruci. 'Ne šaljite svoje sinove i muževe u sigurnu smrt. Putin nas tjera da lažemo i živimo u opasnosti. Izolirali su nas od cijelog svijeta. Ne kupuju više plin i naftu. Za koju godinu živjet ćemo kao u Sjevernoj Koreji. Zašto? Zato da Putin uđe u povijesne udžbenike. Zaustavimo to. Ovo nije naš rat. Ovu poruku će maknuti, neki od nas će ostati bez posla, možda nas i uhapsiti. Ali mi ovo više ne možemo trpiti', stajalo je u poruci koja je potpisana s 'neravnodušni novinari Rusije'.

Pri dnu poruke stajala je brojka 5300, uz objašnjenje da se radi o poginulim ruskim vojnicima u samo četiri dana, više nego u prvom čečenskom ratu. Iako su poruku navodno potpisali ruski novinari, na samom dnu se nalazi logotip hakerske skupine Anonymous.

image

Hakerski napad na ruske medije

Screenshot

Novinska agencija TASS naknadno je priopćila kako je bila žrtva hakerskog napada. 'Napadači su objavili informacije koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari', napisala je agencija u svojem priopćenju. 'TASS i njegov uređivački tim ni na koji način nisu povezani s tom izjavom.'

Ruska agencija kazala je i kako je njezina web stranica pod neprekidnim hakerskim napadima već nekoliko dana, te kako su jučer oni rezultirali probojem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:19