JAČANJE PODRŠKE

Američka ministrica financija poziva saveznike da ubrzaju isplatu obećanih sredstava Ukrajini

Yellen je izrazila sućut ukrajinskom ministru financija i visokim ukrajinskim dužnosnicima zbog najnovijih ruskih napada

Serhij Marčenko i Janet Yelleni

 Anna Moneymaker/Afp

Američka ministrica financija Janet Yellen pozvala je partnere i saveznike da ubrzaju isplatu obećane financijske potpore Ukrajini dok Rusija nastavlja svoje "barbarske" napade na svog susjeda.

Yellen je izrazila sućut ukrajinskom ministru financija Serhiju Marčenku i visokim ukrajinskim dužnosnicima zbog najnovijih ruskih napada, usmjerenih na glavni grad Kijev i druge gradove te obećala kontinuiranu potporu Washingtona.

"Još jednom je svijet vidio pravu prirodu ruskog barbarskog i nezakonitog rata. Sjedinjene Države nastavljaju odlučno stajati uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Nastavit ćemo vas podržavati dok ponovno gradite prosperitetnu i slobodnu Ukrajinu", rekla je Yellen Marčenku i ukrajinskom izaslanstvu prije sastanka.

Washington namjerava isplatiti 4,5 milijardi dolara izravne potpore Ukrajini u idućim tjednima, rekla je američka ministrica. Kongres je odobrio nova sredstva prije dva tjedna, čime je ukupna izravna proračunska potpora SAD-a Ukrajini porasla na 13,5 milijardi dolara.

"Predani smo tome da što prije dobijete ova sredstva jer znamo koliko je to važno za podršku vašem hrabrom otporu ruskoj ilegalnoj invaziji", rekla je.

Washington se pridružio i glavnim vjerovnicima Ukrajine u obustavljanju plaćanja bilateralnog duga Ukrajine ove i iduće godine, dodala je.

image

Janet Yellen

Anna Moneymaker/Afp

"No dopustite mi da budem jasna: međunarodna potpora Ukrajini zajednički je napor. Pozivamo naše partnere i saveznike da nam se pridruže brzom isplatom svojih postojećih obveza prema Ukrajini", rekla je Yellen.

Ukrajina je navela da joj treba do pet milijardi dolara mjesečno u dugoročnim obvezama kako bi pokrila svoje proračunske troškove, što uključuje mirovine i vojnu potrošnju te nastavila servisirati svoje dugove prema domaćim bankama.

Poziv Yellen odražava frustraciju američkih i ukrajinskih dužnosnika zbog Europske unije koja je obećala da će pomoći Ukrajini s devet milijardi dolara, ali je dosad isplatila samo milijardu dolara.

Yellen i drugi financijski dužnosnici skupine G7 razgovarat će u srijedu o ukrajinskim potrebama na marginama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Dužnosnici MMF-a i Ukrajine sastat će se idući tjedan u Beču zbog tehničkih rasprava o ukrajinskom proračunu s namjerom da se postave temelji za budući cjeloviti program kreditiranja.

Njemačka, predsjedateljica G7, bit će domaćin konferencije o oporavku Ukrajine u Berlinu 25. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:12