POSKUPLJENJA

Znate li tko je slavni filmski lik kojeg se Plenković prisjetio na Vladi: ‘To je fenomen pohlepe!‘

‘Pa nije ovo Gordon Gekko došao u Hrvatsku sada pa da se moramo baviti pohlepom‘, kazao je Plenković na sjednici Vlade

Andrej Plenković i Michael Douglas kao Gordon Gekko

 Cropix/Profimedia

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade prozvao one poslovne subjekte koji su neopravdano povisili cijene te je najavio snažnu vladinu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana.

U jednom trenutku svog izlaganja Plenković je pokazao da je i filmofil, prisjetivši se Gordona Gekka, slavnog filmskog lika kojeg je u remek-djelu Olivera Stonea ‘Wall Street‘ utjelovio Michael Douglas, te kasnije ponovio istu ulogu u manje uspješnom nastavku ‘Wall Street: Novac nikad ne spava‘.

- To što rade pojedini poslovni subjekti... To je fenomen pohlepe. Pa nije ovo Gordon Gekko došao u Hrvatsku sada pa da se moramo baviti pohlepom... Nismo u takvoj situaciji da nam pohlepa prevlada nad solidarnosti - rekao je premijer, a mnogi su se vjerojatno zapitali na koga to točno misli.

Inače, Michael Douglas je za ulogu Gordona Gekka u ‘Wall Streetu‘ dobio svog jedinog glumačkog Oscara, dok je drugog Oscara dobio kao producent za ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda‘.

Njegova interpretacija pohlepnog financijera s vremenom je postala simbol jupijevskih 80-ih, a Gekkov govor o tome kako je ‘pohlepa dobra‘ vjerojatno je jedan od najpoznatijih ikad zabilježenih na filmskoj vrpci.

Michael Douglas je u svom prikazu korporativnog psihopate bio toliko uvjerljiv da je Američki filmski institut (AFI) na svojoj Top 50 listi imenovao Gordona Gekka 24. najvećim negativcem u povijesti filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:06