TROSKOT OPTUŽUJE

‘Zašto Plenković toliko želi ugasiti aferu oko plina?‘

‘Čime ga to drži Barbarić, čime ga ucjenjuje da ga Plenković ne može smijeniti‘, zapitao je Troskot.

Zvonimir Troskot

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot u petak je zapitao zbog čega je premijeru Andreju Plenkoviću toliko stalo ugasiti aferu ‘plin za cent‘ i zbog čega ne može smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića te znači li to da su međusobno povezani u kriminalu.

„Sa svih strana dobivamo upite zbog čega je Andreju Plenkoviću toliko u interesu zagasiti aferu oko plina, zašto ta tema svih tema ne dobiva svoj epilog i zbog čega Plenković ne može otpusiti Franu Barbarića za kojeg se zna da bespravno izgradio vilu, s našim novcem i na poljoprivrednom zemljištu, što je potvrdio i Državni inspektorat", istaknuo je Troskot na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodao je da je to osoba koja je napravila velike štete s plinom za HEP, koja bi prema Zakonu o trgovačkim društvima i Kaznenom zakonu kao najvažnija osoba, predsjednik Uprave, trebala odgovarati za imovinu kompanije.

Zbog čega Plenković ne može otpustiti čovjeka koji je potpisivao sva brojila koja, kad se sumiraju i zadnje ponude koje će završiti na Visokom upravnom sudu, broje negdje oko milijardu kuna i dio su NPOO-a, u čemu je također sudjelovao Barbarić, pri čemu se zadnjih šest godina pogoduje samo dvama proizvođačima, Iskraemeco i Landis+Gyr, ustvrdio je.

Iskraemeco, odnosno, Ante Bračić iz Ljubljane preko tih brojila, što je sada u istrazi, izvlačio je novac, izgrađen je hotel na Braču, zajedno s Vujnovcem, Gopcem, Jurčevićem i Bračićem, koji su onda kupili mirovinski fondovi, kazao je.

Zbog čega se onda ne može dobiti epilog takve situacije u kojoj je nevjerojatno da je cijeli krizni tim bio involviran u planiranje plina, puno više nego što su bile potrebe naših kućanstava i poduzeća.

Koja je uloga takozvanog pismonoša Zvonimira Savića, premijerovog savjetnika za ekonomska pitanja, koji je sudjelovao u kreaciji Uredbe i koji je bio u tri glavna ministarstva (financija, gospodarstva i europskih poslova) koja nadgledaju novčane tokove i koji sudjeluje u donošenju odluka i njegova je zadnja čak i ako je protivna odlukama ministara. Njihove odluke mijenja sukladno odlukama i željama premijera, smatra Troskot.

Dodatno ćemo, najavio je, problematizirati da je HERA namjerno obezglavljena agencija, jer bi oni trebali biti ključni u reguliranju energetskog sustava, a to je direktno Plenkovićeva odgovornost.

I istaknuti član hvarskog kartela Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a u Saboru suptilno poručio da će ući s nama u politički obračun pa smo ga pitali u sabornici znači li to da će i staviti drogu u auto, otpustiti kočnice ili možda naručiti likvidaciju, kazao je.

„Zanima nas i idu li te prijetnje iz ureda premijera. Ne bi nas čudilo da je premijer u kriminalnim radnjama povezan s Barbarićem jer ne razumijemo zašto nekretninski mešetar dobiva mandate da vodi nacionalnu elektroprivredu i stvara ovakve afera, a za to ne snosi nikakve posjedice. Čime ga to drži Barbarić, čime ga ucjenjuje i koliko su međusobno povezani u kriminalu da ga Plenković ne može smijeniti”, zapitao je Troskot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:31