MALI GRAD PUNO NUDI

Zašto Daruvar za Zagrepčane postaje idealna oaza za bijeg od stresa metropole...

Teško da u Hrvatskoj postoji mali grad koji toliko toga može ponuditi svojim posjetiteljima, a da gost pritom i cjenovno osjeća prilično - neopterećeno

Grad Daruvar

Kada sam jednog vikenda prvi put posjetio Daruvar, a bilo je to prije 10 godina, malo bi bilo za reći da sam ostao u pozitivnom šoku. U gradu se odvijala najvažnija gradska manifestacija, festival vina Vinodar. Širi centar grada tada je zatvoren za promet i gotovo da nema kutka u kojem se nešto ne događa, na kojem se ne pjeva, svira, nešto peče... Logično bi bilo da su i cijene na brojnim ugostiteljskim punktovima mrvicu »jače«. No, odmah me razuvjerio natpis na jednom od njih: "Gemišt - 2 kune".

image

Vrhunski rimski nalaz, mali stakleni diatretum na kraju postaje obični vinski pehar i zaštitni znak za gastronomsko-turističku manifestaciju Vinodar

Turistička Zajednica Grada Daruvara/

Kako?! Gdje im je marža?

Tako je započelo moje otkrivanje Daruvara i kao turističke destinacije. Zapravo, ne znam postoji li u Hrvatskoj mali grad koji toliko toga može ponuditi svojim posjetiteljima, a da se pritom i cjenovno gost osjeća prilično blagoslovljeno. Od tada do danas cijene se, naravno, jesu mijenjale, ali su i danas bitno niže u odnosu na one u Zagrebu što ga čini sjajnom vikend destinacijom.

image

Dvorac grofa Jankovića u kojem se nalazi Zavičajni muzej Daruvar

Nikica Puhalo/

Primjerice, u Daruvaru sam prošle godine doživio još jedan pozitivni apsurd - craft pivo Daruvarske pivovare, jedno iz serije 5th Element, u City Caffeu u središtu grada koštalo je 10 kuna. Isto pivo u Zagrebu se u kvartovskom kafiću nedaleko od Cibone prodavalo za 20 kuna, dakle, dvostruko skuplje, a čak je i u daruvarskoj trgovini isto pivo za gotovo kunu bilo skuplje nego u obližnjem kafiću - tadašnjih 10,99 kn.

Daruvar je grad - s obzirom na svoju veličinu - bogate povijesti tako da je i s povijesno-kulturološke strane izuzetno zanimljiv svakom posjetitelju. Ključan trenutak za grad bio je dolazak grofa Antuna Jankovića čiji dvorac se nalazi tek minutu, dvije laganog hoda od glavnog gradskog trga. Dvorac iz 18. stoljeća zaštićeni je spomenik kulture 1. kategorije i jedna od najvrjednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U sklopu dvorca nalazi se i Zavičajni muzej Daruvar u kojem ćete, primjerice, uskoro moći vidjeti stalni izložbeni postav Eve Fischer svjetski poznate slikarice čija su djela kupovale i broje holivudske zvijezde, a koju su jako cijenili oni najveći: Picasso, Dali i Chagall. Najveća galerija u Muzeju nosi njezino ime. Pitate se zašto? Pa, jednostavno, Eva Fischer je rođena Daruvarčanka.

image

Zgrada Arcadije u Juliejvu parku

Turistička Zajednica Grada Daruvara/
image

Liječilišni perivoj u Julijevu parku

Turistička Zajednica Grada Daruvara/

Utjecaj grofa Jankovića na grad bio je ogroman, pa je takva i njegova ostavština. Primjerice, zbog njega se Daruvarčani mogu pohvaliti jednim od doista najljepših parkova u Hrvatskoj - Julijevim parkom koji, zajedno s građevinama koje se nalaze u sklopu Lječilišnog perivoja, stvaraju »zelenu bajku« kakvu teško možete vidjeti negdje drugdje u Hrvatskoj.

image

Noćno kupanje u toplom bazenu s prirodnom geotermalnom ljekovitom vodom u Daruvarskim toplicam

Nikica Puhalo/

Daruvar također leži na ljekovitim geotermalnim izvorima, neki se nalaze i u samom Julijevom parku pa su tu - na njegovom sjevernom kraju - nastale glasovite Daruvarske toplice koje su također specifične. Naime, jedine su u Hrvatskoj koje se zapravo nalaze gotovo u centru grada, a okružene su šumom s jedne strane šumom, a Julijevim parkom s druge tako da zapravo uopće nemate osjećaj da se nalazite u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga nego negdje usred prirode i daleko od grada. Osim lječilišnih usluga, Daruvarske toplice nude i niz usluga koje mogu koristiti turisti - dakle svi oni koji nisu gosti samih toplica, poput kupanja u bazenima s termalnom ljekovitom vodom u otvorenom ili zatvorenom bazenu. Također možete otići u saunu, na masažu ili održati formu u vrlo dobro opremljenoj teretani.

image

Teretana u Daruvarskim toplicama

Nikica Puhalo/

No, posjetiteljima bi svakako mogao biti zanimljiv restoran Taverna u sklopu Daruvarskih toplica prije svega zbog toga što se u njemu redom nude proizvodi i namirnice s lokalnih OPG-ova - dakle, zdravo i domaće, a drugo - zbog cijena koje su bitno niže od, primjerice, zagrebačkih.

image

U baroknom restoranu Terasa smještenom u Julijevu parku nude se i češki specijaliteti po pristupačnim cijenama. Primjerice, gulaš od divljači s knedlama dizanim na pari (lijevo) stoji tek 10 eura, bitno povoljnije nego, primjerice, u Zagrebu

Nikica Puhalo/

U sklopu Julijevog parka nalazi se i barokni restoran Terasa, također u vlasništvu Daruvarskih toplica, u kojem možete - primjerice - naručiti specijalitete češke kuhinje kao i hrvatska autohtona jela. Cijene su ponovno iznenađujuće ako bi ih se uspoređivalo sa zagrebačkim. Primjerice, gulaš od divljači s dvije ogromne, na češki način napravljene, knedle od kruha dizanim na pari košta 10 eura. Za usporedbu, gulaš od divljači u zagrebačkim restoranima u najboljem slučaju je dvostruko, a negdje i trostruko skuplji.

image

Pivski majstor Krešo Marić (sa šeširom) i Miran Husak uparili su vrste craft piva iz serije 5th Element sa vrstama sira, ali i drugom hranom

Miljenko Hegedić/

U samom centru grada nalazi se i Pivovara Daruvar, najstarija pivovara u Hrvatskoj koju možete organizirano obići i u njoj kušati Staročeško pivo napravljeno po staroj češkoj recepturi. U Pivovari Daruvar je, zahvaljujući najpoznatijem pivskom majstoru u Hrvatskoj Kreši Mariću i Miranu Husaku, stvoren još jedan novitet - sljubljivanje piva i sira u sklopu projekta Beerlist - Daruvarske pivske i druge priče. Naime, riječ je povezivanju određenih vrsta craft piva iz serije 5th Element s određenim vrstama sireva proizvedenih u daruvarskom kraju.

image

Faruk Demiri iz Daruvara je neokrunjeni kralj bureka i veliki zabavljač

Robert Fajt/

No, jutro je nakon kave u jednom od brojnih kafića u centru grada možda najbolje započeti u Zdravljaku Orijent, kod nacionalno poznatog daruvarskog ugostitelja Faruka Demirija koji je tijekom godina dobio nadimak neokrunjeni kralj bureka. Naime, Farukov burek su već nekoliko puta razni putopisni gurmani proglašavali najboljim u Hrvatskoj. U čemu je njegova tajna? Radi ga isključivo od lokalnog svježeg, domaćeg sira i nudi ga gostima i s domaćim, lokalno proizvedenim jogurtom. Osim bureka, uvijek nasmijani Faruk će vas sigurno počastiti i s nekoliko svojih duhovitih doskočica.

- Nema tu nekih tajni, sir mora biti lokalni i svjež, kao i jogurt i kod nas ne možete kupiti burek koji stoji nekoliko sati na polici, mora uvijek biti friško napravljen - kaže Faruk.

Poslije bureka i okrijepe, ako vam se ne hoda, moguće je obići grad na električnim i običnim biciklima koje lokalna turistička zajednica gostima iznajmljuje - besplatno.

image

U Little Italy Pub najviše dolaze gosti iz drugih gradova na obilne mesne porcije

Little Italy Pub/
image

Little Italy Pub nedavno je dobio nagradu za najbolji mali restoran u kontinentalnoj Hrvatskoj

Little Italy Pub/

Gastronomska ponuda Daruvara također se posljednjih dana razvila i postala sve bogatija. Osim već spomenutog restorana Terasa, goste je osvojio i relativno mladi Little Italy pub sa svojim biftekom, ramstekom, T-bonom i rebarcima. Meso koje se poslužuje je, kažu, uvijek lokalno. Ispred Little Italy Puba uglavnom su parkirani automobili koji nemaju daruvarske registracije što govori o tome koliko se glas o njemu proširio, a i tu su cijene bitno niže od zagrebačkih. Primjerice, biftek je za nekih 10-ak eura povoljniji nego restoranima u širem centru Zagrebu.

image

Kavana Queen specijalizirala se za obiteljska okupljanja, a nudi obilna mesna jela, tjestenine i pizze

Nikica Puhalo/

Kavana Queen, također smještena nadomak centra grada i u neposrednoj blizini dvorca grofa Jankovića, ima odlične mesne plate, tjestenine i pizze i generalno dobra i obilna mesna jela, a specijalizirali su se i za obiteljska okupljanja.

U restoranu Srce, smještenom preko puta autobusnog kolodvora također se nudi domaća kuhinja i mesne plate, ali njegov je glavni adut slatkovodna riba. Naime, u Srcu možete pojesti odličan fiš paprikaš, kao i svježu ribu koju nabavljaju iz ribnjaka u Končanici, mjestu udaljenom tek 10-ak kilometara od Daruvara. Što bi se reklo, riba se još koprca prije nego što je krenu pripremati.

image

...ali su mu najveći adut jela od svježe slatkovodne ribe, poput fiš paprikaša, koja se lovi u ribnjacima 10 km udaljenima od Daruvara

Nikica Puhalo/
image

Restoran Srce nudi bogate mesne plate...

Nikica Puhalo/

Pizzerija Kapelica nudi tradicionalnu domaću kuhinju pa tamo možete pojesti, primjerice, odličan grah s kobasicama ili pravu domaću sarmu. Također nude i pizze iz krušne peći i nalaze se par desetaka metara od glavnog gradskog trga.

Daruvar ima i svoje hamburgere napravljene u potpunosti od lokalnih namirnica. Naime, u bistrou Most Wanted rade burgere od lokalnog mesa, priloge od, primjerice, domaćeg krumpira, a peciva za hamburgere sami mijese i peku. I također napominju da bez obzira na to što prodaju hamburgere nisu fast food jer se njihovi burgeri »ne rade na brzinu«, nego s potrebnom pažnjom naglašavajući da se kvaliteta ne može dobiti »na brzinu«. Ako već želite pojesti nešto na brzinu, tada je preporuka odlazak u fast food Black&White u kojem se nude burgere, salate, pizze i sendviče, ali i doista sjajan gyros.

image

Bistro Most Wanted ima sve 100 posto domaće, lokalne namirnice, a peciva za hamburgere prave sami

Saša Selihar/
image

Burger iz bistroa Most Wanted

Bistro Most Wanted/

Daruvarska gastronomska priča ima i jednu doista posebnu notu. Naime, svi ugostitelji su se na inicijativu Turističke zajednice Daruvar-Papuk udružili i odlučili u sklopu gastronomskog projekta "6-ti elementi" dodatno obogatiti svoja jela namirnicama koje jačaju imunitet (đumbir, kadulja, domaći med, špinat, češnjak, kurkuma, celer...) kao bi tako dodatno pokazali brigu za zdravlje svojih gostiju. Također je zanimljiva ponuda nazvana i Daruvarski parovi u kojoj se uparuje određena vrsta hrane s određenom vrstom domaćeg piva ili vina.

Nakon ručka za goste Daruvara idealna je relaksacija ili u termalnim bazenima Daruvarskih toplica ili u Termalnom vodenom parku Aqua Balissae koji se nalazi odmah pokraj Daruvarskih toplica.

image

Daruvarski Termalni vodeni park Aqua Balissae nalazi se svega nekoliko minuta hoda od središnjeg gradskog trga

Tz Daruvar/

No, također se može prošetati starom Rimskom park šumom, koja se - što je također posebno - nalazi gotovo uz sami centar grada, a obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom na površini od ukupno 20 hektara. U njoj se također nalazi Židovsko groblje te Julius Brum ili ti Julijev izvor poznat još i kao izvor ljubavi o kojem kruži priča da donese ljubav svakome tko se s njega napije.

Daruvar ima i poznato izletište Petrov vrh, koji se nalazi na proplanku Papuka na 614 metara nadmorske visine. Omiljeno je to lokacija Daruvarčana za bijeg iz grada, pogotovo u zimskim danima kada ga zabijeli snijeg pa se djeca krenu sa sanjkama veseliti po nizbrdicama dok se odrasli griju kuhanim vinom.

U gradu i neposrednoj okolici također se nalazi nekoliko OPG-ova koje svakako vrijedi posjetiti poput OPG-a Kovačević, OPG-a Voborski ili OPG-a Jareš u kojima možete kušati nagrađivana domaća vina i domaću hranu pa i prespavati u etno ili modernim sobama. OPG Jareš je nacionalno poznat i po svojim domaćim sirevima koji su višestruko nagrađivani, OPG Kovačević po nagrađivanom vinu. OPG Voborski također redovito kupi nagrade za svoja vina, ali njegov dodatni adut je pozicija na vrhu brežuljka i pogled koji odmara dušu i tijelo.

image

Petrov vrh omiljeno je izletište danju, a zbog neba i zvijezda posebno lijepo noću

Dunja Županić/

Daruvar je inače poznat po brojnoj češkoj manjini koja je kroz povijest dala snažan pečat gradu i njegov u razvoju, između ostalog ga je i pozicionirala kao pivski grad s najstarijom pivovarom u Hrvatskoj. Na području grada živi još 18 nacionalnih manjina i ono što je najveća vrijednost grada jest da između njih i većinskog, hrvatskog stanovništva nema nikakvih tenzija. Dapače, jedna od većih fešta u gradu je upravo festival nacionalnih manjina (Smotra manjinskog stvaralaštva) na kojem manjine prezentiraju svoje nacionalne običaje uz, naravno, izuzetno bogatu ponudu nacionalnih jela i pića.

Daruvar se posljednjih godina želi pozicionirati i kao grad glazbenih festivala pa se i po datumima njihovih održavanja može tempirati dolazak. Izdvojili bismo svakako dvodnevni rockabilly festival Two Days Rockabilly plays" (srpanj) koji je ovdje poseban jer se "pola grada" modno vrati u ‘50-e godine prošlog stoljeća, a s brojnim oldtimerima doista se čini kao da se Daruvar vratio u prošlost.

Taj je festival zajamčen dobar provod bez obzira jeste li ljubitelj rockabillyja ili ne. Drugi je također dvodnevni festival Daruvar Rock City koji se održava u kolovozu i samo ime govori što se na njemu može očekivati. No, neočekivane su opet cijene pa su se tako trojica Splićana koji su došli na "Two Days Rockabilly Plays" šokirali kada im je konobarica u kafiću u centru grada, na terasi preko puta pozornice, rekla da će tri točena 0,3 piva platiti 18 kuna.

- Ne, ne... Sve zajedno - rekao je zbunjeno Splićanin misleći da samo njemu želi naplatiti njegovo pivo.

- Da, da... Jedno je 6 kuna, tri su 18 - objasnila je konobarica.

Društvo koje je upravo došlo usred srpnja iz Splita, gdje znamo kakve su ljetne cijene, samo se pogledalo, u nevjerici počelo smijati, pa je jedan od njih rekao:

- A ništa, daj nam onda odmah bačvu!

A kada padne noć, možete se nakon večere opustiti u nekom od brojnih kafića u središtu grada. I tu ima po nešto za svakoga: kafići za mlade, kafići za one nešto malo starije kao i kafići koji su koncipirani gotovo poput dnevnog boravka - za uživanje u omiljenom napitku uz ugodnu glazbu i priču s prijateljima.

Onim mlađima, kojima se još uvijek ne spava, kao opcija ostaju tri noćna kluba koja rade do sitnih jutarnjih sati i sva tri se nalaze u centru Daruvara: Public, Ray Club & Bar te Star caffe.

image

Noćna zabava u Daruvaru

Saša Selihar/

Daruvar se, dakle, pozicionirao kao grad idealan za vikend turizam, grad u kojem gosti mogu dobiti doista mnogo za cijenu kakve zapravo drugdje nema, a da se kvaliteta ne gubi. Oaza dobrog odmora, dobre gastronomske, pivske i enološke ponude Nalazi se svega sat i nešto vožnje od Zagreba i kada parkirate automobil, možete slobodo zaboraviti na njega. U Daruvaru sve možete obaviti laganim hodom. Dosad je bio skriveni dragulj kojeg su turisti počeli otkrivati (o čemu svjedoče i službene brojke dolazaka) i nakon prvog posjeta mu se ponovno vraćaju jer im Daruvar stvara osjećaj oaze idealne za bijeg iz gradskih gužvi.

PREDNOSTI DARUVARA:

1) Kvalitetna domaća hrana, pivo i vino

2) Sigurno, mirno i gostoljubivo okruženje

3) Bogata kulturna baština

4) Čista i očuvana priroda

5) Povoljne cijene i blizina Zagreba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:59