RIGOROZNA SANKCIJA

Zaštitarskoj firmi drakonska kazna zbog urnebesne snimke na kojoj se Vinkovčanin križao dezinficijensom

Agencija za zaštitu osobnih podataka uskoro će poslati i nove kazne prekršiteljima
Arhiva
 Davor Pongračić/Cropix

Drakonska kazna od čak pola milijuna kuna izrečena je u Hrvatskoj zbog kršenja privatnosti i to poznatoj zaštitarskoj agenciji Securitas jer je na društvenim mrežama objavljena snimka iz jedne trgovine koju su osiguravali, javlja RTL.

Naime, radi se o slučaju muškarca koji je ušao u trgovinu, dezinficirao ruke, prekrižio se i kleknuo. Snimka tog čina se prošle godine raširila po društvenim mrežama i postala predmet izrugivanja sve dok se nije javio Damir Jakšić, neovisni vijećnik iz Vinkovaca koji ju je kasnije sam objavio na Facebooku i objasnio da je tog dana bila velika gužva i da je zaokupljen mislima dezinficijens zamijenio svetom vodom. Rigorozna kazna od pola milijuna kuna sad ga je iznenadila.

- Ispada da je kršenje tog GDPR-a sto puta teži prekršaj nego kad političar na visokom položaju zamrači novce, milijune kuna pokrade - oni plate 20.000 kuna - kazao je Jakšić.

Agencija kojoj je sporna trgovina slučaj prijavila kaznom želi poslati jasnu poruku.

- To je prvenstveno poruka voditeljima i izvršiteljima obrade da se Opća uredba o zaštiti podataka mora shvatiti ozbiljno, da su kazne velike. Stiže dosta prijava i mi ih pokušavamo riješiti u što kraćem roku - kazao je Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Odvjetnica Dijana Kladar koja se godinama bavi temama o osobnim podacima i pravima potrošača kazala je da većina nije svjesna da ih ne može svatko snimiti na ulici te da imaju mogućnost saznati koje podatke netko o njima prikuplja.

Pravila najviše, kazala je, krši država - točnije ministarstva ili tijela javne uprave jer daju informacije.

- Na primjer, koliko je dužna moja mama ili ja nazovem firmu i pitam da li je moj suprug bio na poslu taj i taj dan. To su neki osobni podaci gdje vi morate biti oprezni što dajete od podataka, jer ja mogu biti u sporu sudskom sa suprugom - pojasnila je Kladar.

Dok trgovina u kojoj se sve dogodilo nema komentara do pravomoćnosti, iz Securitasa čiji zaposlenik je snimku presnimio poručuju kako ulažu maksimalne napore u edukaciji ljudi i zaštiti podataka.

- Oštro osuđujemo svako postupanje koje se kosi s načelima i vrijednostima naše kompanije te primjenjivim propisima. Zbog svega navedenog se kao tvrtka ne smatramo odgovornima za povredu koja se navodi u odluci Agencije za zaštitu osobnih podataka i vjerujemo da ćemo u sudskom postupku uspješno dokazati neutemeljenost i nezakonitost predmetne odluke - izjasnili su se iz Securitas Hrvatska.

Izricanjem ovakve kazne očito se planira natjerati poduzetnike, ali i državne institucije, da poštuju propise. A kršenja bi mogla biti i sada u političkim kampanjama.

- Na Facebooku se objavljuju ugovori o djelu gdje je neki vijećnik nešto odradio, puno nekakvih dokumenata se objavljuje javno a to predstavlja povredu osobnih podataka. Potrošači moraju biti svjesni da to mogu i moraju prijaviti ali i da imaju pravo na naknadu štete - kazala je Kladar.

RTL također doznaje da Agencija za zaštitu osobnih podataka uskoro šalje nove kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:10