OGLASIO SE I MINISTAR

‘Zaplijenjeno je oko 813 milijuna, to je rekord. Kako je sve krenulo? Od jedne obavijesti...‘

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom

Bozidar Kutleša, Ante Biluš

 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je u 9 sati ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao kratku presicu vezano uz veliku pljačku Ine, na kojoj je poručio kako će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja tvrtke, u 11 sati sazvana je konferencija u Ministarstvu financija. Uz ministra financija Marka Primorca, govorili su šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

- Ured za sprječavanje pranja novca nema priliku istupati u javnosti pa mi je drago da smo dobili ovu priliku. U ovom slučaju smo, nakon što smo zaprimili dojavu, započeli krim istraživanje. Nama je u uredu najvažnija ovlast koju imamo blokada sredstava - kazao je u uvodu Biluš.

image

Marko Primorac, Ante Biluš, Božidar Kutleša

Damir Krajac/Cropix

- Ovo je specifičan slučaj jer ovo je najveća blokada u povijesti rada ovog ureda. Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo kaznenim djelima. Blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su i nekretnine u vrijednosti 3 milijuna eura - potvrdio je Biluš.

- Dosta se pričalo o gašenju ‘poreznog USKOK-a‘, no sada se vidi da je naš rad potreban. Ovo je ogroman slučaj u sektoru, a sve ne bi bilo moguće bez našeg robusnog informacijskog sustava - kazao je na početku izlaganja Kutleša.

- Svaka od institucija u rekordnom roku je odradila svoj dio posla, a sve skupa je od početka postupka trajalo oko tri mjeseca - istaknuo je Kutleša.

image

Božidar Kutleša

Damir Krajac/Cropix

Upitan je li uplata od 500 milijuna kuna na jedan račun, odnosno na račun oca proosumnjičenog Damira Škugora, bila jedna uplata ili u nekoliko navrata, Biluš je opetovao da ne može o detaljima. No otkrio je ipak da ‘nije bila pojedinačna uplata, a nad njima se vršio nadzor‘.

Novinare je zanimalo od kad znaju da se ovo događa.

- Mi znamo kada su se počele raditi transakcije, ali ne mogu davati previše informacija, osim da su transakcije krenule kasnije nego što pišu mediji - istaknuo je Biluš.

Novinarima se potom obratio ministar Primorac.

- Ne znam na koji način su odluke stigle na Nadzorni odbor, to ćemo vidjeti u godišnjem izvještaju. Ne vidim kako bi moj stav pomogao u ovom slučaju jer i mene ti detalji zanimaju. I ja bih volio znati to sve kontrolirao i dozvoljavao. Treba provesti sve istražne radnje do kraja i ako postoji odgovornost to treba adekvatno tretirati - naglasio je ministar Primorac.

image

Marko Primorac

Damir Krajac/Cropix

Istaknuo je kako mu je ‘posebno drago da je u svim radnjama osigurano oduzimanje nelegalno stečenog novca‘.

- Uvjeren sam da ćemo saznati sve o procesima u Ini, zasad te informacije nemamo. Svjestan sam da su mediji nestrpljivi, pa i ja sam, ali ne mogu sada govoriti o nekakvim hapšenjima - inzistirao je i dalje ministar.

Primorac se dotakao i aktualne energetske krize.

- Mogu samo naglasiti da država u ovoj krizi neće profitirati, eventualni višak bit će preusmjeren najpogođenijem dijelu stanovništva. Sindikati? Ne znam hoće li dobiti povećanje plaće od 10 posto, ali ne volim o tome preko medija - zaključio je ministar financija

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija uhićeno je petero osumnjičenih zbog malverzacija s prirodnim plinom kojim raspolaže Ina, a koji je prodavan ispod tržišne cijene, čime šteta za tu energetsku kompaniju navodno premašuje milijardu kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:33