LANČANA POSKUPLJENJA?

Zagrebački poduzetnici u šoku: ‘Pa kakvi su to računi za plin?! To je tehnički nemoguće‘

Ovako veliko poskupljenje iz Zagrebačke plinare pravdaju poskupljenjem plina na svjetskim tržištima

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Poskupljenje plina za industriju diglo je na noge domaće poduzetnike. Najgore je u Zagrebu, u kojem su im se računi za plin povećali i do četiri puta. Traži se pomoć i intervencija države. Poskupljenje će se, upozoravaju, osjetiti svugdje, od poljoprivrede do trgovina, restorana i kafića.

Šef jedine hrvatske tvornice akumulatora, Ivan Miloloža, jedva je povjerovao u iznos na mjesečnom računu za plin iz zagrebačke plinare. Poskupjeli su 340 posto. "To je tehnički nemoguće ugraditi u cijenu. Možete odmah zatvoriti pogon i prestati raditi", kazao je za Dnevnik Nove TV.

Nije jedini. Četiri puta veći mjesečni računi za plin zagrebačke plinare, koji se penju i do pedeset tisuća kuna, šokirali su i ugostitelje.

"To je jedan mač koji upropaštava cijelu granu. To mogu reći, da je čak možda i gore nego korona. A posla nema jer korona vlada i dalje", kaže Zlatko Puntijar iz HOK-a.

Iz Zagrebačke plinare, od koje plin kupuje osam tisuća poduzetnika, ovakvo veliko poskupljenje pravdaju poskupljenjem plina na svjetskim tržištima.

"Kada govorimo o kategoriji kupaca poduzetništvo, dosadašnja ugovorena cijena bila je višestruko manja nego što je bila u nabavi prema podatcima burze plina", pojašnjavaju uz Zagrebačkog holdinga.

"Ljudi koji su radili 2020. i 2021. godine krivi su za ovu situaciju. Radili su po 20 godina na direktorskim funkcijama u plinari, a doveli su nas u situaciju da mi njihove propuste plaćamo", ispričao je Miloloža za Dnevnik Nove TV.

Poskupljenje plina osjetit će i poljoprivrednici na cijeni gnojiva jer je i kutinskoj Petrokemiji pet puta poskupjelo glavno sredstvo za proizvodnju.

"Pod utjecajem visokih cijena plina, ali i troškova zelene tranzicije i usporenih lanaca opskrbe, cijene mineralnih gnojiva, zavisno od proizvoda, veće su dva do tri puta nego u isto vrijeme 2021. godine", stoji u priopćenju Petrokemije.

Poduzetničke udruge zato zazivaju pomoć države. Predsjednik HUP-a Mihael Furjan smatra, stoga, kako bi država trebala pronaći kompenzacijske mjere kojima će olakšati poziciju proizvođača koji koriste plin u procesu proizvodnje.

"Država bi se trebala odreći svojeg dijela kolača, odnosno smanjiti PDV. Zasigurno će poskupljenje energenata utjecati na samu cijenu proizvoda, a to će onda ići najviše po džepu naših građana", dodaje Branka Prišlić iz UGP-a.

I energetičari smatraju da nema drugog izlaza do državne intervencije.

"Da Vlada ide s industrijskim mjerama u poticanju razvoja obnovljivih izvora i prebacivanju cjelokupne industrije prema elektrifikaciji. Subvencionirati cijenu prirodnog plina za industriju", predlaže Igor Grozdanić.

Lančana poskupljenja nikoga neće zaobići, ali uz to prijete i otkazi ako neka tvrtka zbog cijene plina bude morala trajno zatvoriti svoja vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:12